ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДСКЕ РАЗВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ У ПОСЈЕТИ НИЦИ

1076

Представници Градске развојне агенције Источно Сарајево боравили су  у студијској посјети Ници, у оквиру пројекта “ESMARTCITY”, с циљем размјене знања и искустава у примјени концепта “Паметни град”.

Представници Градске развојне агенције су најприје посјетили Институт за ризик, животну средину и одрживи развој – IMREDD, гдје су добили информације о инструментима за просторно планирање и инсталисаној инфраструктури “Паметни град” успостављеној у Ници, која се односи на заштиту животне средине, смањење ризика од климатских промјена, енергију и саобраћај.

Услиједила је посјета Schneider Electric “Horizon” – „паметној згради“, гдје су детаљно упознати са карактеристикама “паметне зграде” и системима који се односе на енергетску ефикасност.

Током другог дана уприличена је посјета Valenergies „паметној згради“, опремљеној фотонапонским системом за властиту потрошњу који подмирује 50% укупних потреба за електричном енергијом на годишњем нивоу, као и батеријама и другим аутоматизованим рјешењима која зграду чине “паметном”.

Приликом посјете Accenture Иновацијској лабораторији Sophia Antipolis, представницима Градске развојне агенције из Источног Сарајева представљена су различита рјешења која се односе на амбијенталну интелигенцију, безгранични бизнис, провјеру података и сл.

ESMARTCITY – “Enabling Smarter City in the MED Area through Netvorking” је пројекат који је одобрен у оквиру II позива Interreg Медитеранског Програма – МЕД чија имплементација траје 30 мјесеци.

Укупан буџет пројекта је 2,5 милиона евра. Основи циљ пројекта јесте  унапређење иновативног капацитета МЕД подручја успостављањем иновативног екосистема уз примјену концепта “Паметни град”.