ПОСТИГНУТ ДОГОВОР О ИСПЛАТИ ЗАОСТАЛИХ ПЛАТА И ОБАВЕЗА ЗАПОСЛЕНИМ У БОЛНИЦИ „СРБИЈА“ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

1461

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић постигао је данас договор са представницима синдиката и руководства Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву о начину исплате заосталих плата, доприноса и обавеза по другим основама.
„Данас је исплаћена једна плата, до сриједе, 5. децембра у подне, биће исплаћена још једна, а договорили смо се да за сутра најављени штрајк буде помјерен за сриједу, ако буде потребно његово одржавање, али мислим да неће“, рекао је Богданић новинарима након састанка.

Он је напоменуо да је договорено и да новембарска плата буде исплаћена до краја децембра.

„Добио сам чврсте гаранције да ће плата бити исплаћена“, рекао је Богданић, напомињући да су учесници састанка успјели да постигну договор и превазиђу потешкоће и неспоразуме.

Он је најавио да ће до краја мјесеца бити исплаћене надокнаде у износу од 300.000 КМ које нису везане за плату, а то су јубиларне награде, превоз, надокнада за смрт члана породице или рођење дјетета и слично.

Према његовим ријечима, договорено је и да се наредне године рјешавају заостале обавезе које су по том основу настале и за раднике који су били коректни и нису тужили своју установу.

„Протекли су неки рокови, па би се то могло сматрати застарјелошћу, али трудили смо се да сви радници буду обухваћени, па и они који су отишли у пензију, јер је та обавеза остала према њима“, рекао је Богданић.

Министар је додао да је договорено да до средине фебруара наредне године почну разговори о начину рјешавања проблема пореза и доприноса, истичући да је то приоритет Владе Републике Српске.

Предсједник Синдиката доктора Сарајевско-романијске регије Татјана Јовичић оцијенила је да је разговор био конструктиван и да је синдикат задовољан закључцима, јер је добио чврсте гаранције и термине.

Она је подржала закључак да се, умјесто до сада планираних 160.000 КМ, у исплаћивање дугова радницима по другим основама осим плате усмјери 300.000 КМ.

„Договорили смо се да двије нето плате буду исплаћене до сутра у 12.00 часова, за када је најављен штрајк. Да бисмо били потпуно сигурни да ће и та друга плата бити исплаћена направили смо компромис и договорили се да штрајк помјеримо за 5. децембар у 12.00 часова. Очекујем да ћемо га тада званично одгодити“, рекла је Јовичићева.

Она је изразила наду да ће сви испоштовати данашњи договор и да ће 5. децембра у 12.00 часова моћи у потпуности обуставити штрајк.

Директор Болнице Горан Тодоровић изразио је задовољство данашњим договором и рекао да очекује да ће он бити реализован.

„Менаџмент ће дати пуну подршку и настојати да све техничке и друге ствари које се од нас очекују урадимо на вријеме и како треба“, рекао је он.

Штрајкачки одбор Болнице „Србија“ раније је најавио штрајк ако радницима не буду исплаћене плате за септембар и октобар са доприносима, те доприноси за август.

 
/Срна/