ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДСКЕ УПРАВЕ НА ПОМЕНУ У МИЉЕВИЋИМА

1286

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине града Мирослав Лучић положили су данас вијенац на спомен-обиљежје на војничком гробљу у Миљевићима, гдје је обиљежена 26. годишњица страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је у обраћању присутнима да, с једне стране, жалимо што нисмо у прилици да обезбиједимо обиљежавање годишњице страдања војника на мјесту на коме се злочин догодио, али, с друге стране, драго нам је што су у обиљежавање овог догађаја укључене све институције у Републици Српској.

„Нисмо у могућности да страдање у Добровољачкој улици обиљежимо на мјесту на којем оно то заслужује, него смо приморани већ другу годину заредом да то радимо у Источном Сарајеву, у Миљевићима. Невјероватно је да 23 године након рата и 26 година од самог догађаја, нисмо у стању да обиљежимо страдање људи на мјесту на којем се оно и десило. Преостаје нам да наставимо своју борбу за истину, да објашњавамо да нисмо били агресори на Сарајево, што доказује и ово страдање у Добровољачкој улици, гдје су убијени војници ЈНА док су се повлачили из града“, рекао је Вуковић.

„Годинама се покушава наметнути теза да су војници који су убијени тог дана у Добровољачкој улици намјеравали да нападну зграду Предсједништва БиХ, што је потпуно неодржива и невјероватна прича оних који српску страну покушавају да представе као агресорску.  Морамо, управо из тог разлога, наставити борбу за истину, али и вршити притисак на правосудне институције у БиХ, како би се коначно  процесуирали злочини у Добровољачкој улици“, истакао је Вуковић.

Вуковић је рекао да су Срби изгубили десетак година покушавајући да скину са себе терет који им је у рату и након рата наметнула супротна страна. „Примјетно је, међутим, да се институције РС у посљедње вријеме озбиљније баве овим проблемом. Морамо бити још упорнији у доказивању стварне истине о Сарајеву и одбрамбено-ослободилачком рату“, закључио је Вуковић.

Обиљежавању су, осим представника Градске управе Источно Сарајево, присуствовали чланови породица погинулих, несталих бораца ВРС и ЈНА, предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, делегација НС РС, предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић, предсједник Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Милорад Којић и начелници градских општина.

Овај догађај други пут се обиљежава у Источном Сарајеву, умјесто у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву.

У Добровољачкој улици у Сарајеву 2. маја 1992. године колону ЈНА напали су припадници Зелених беретки, Патриотске лиге, МУП-а и Територијалне одбране БиХ. У том нападу живот су изгубила 42 војника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 војника заробљено је и мучено. Дан касније, деветорица заробљених су убијена.

Иако је за безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

Злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву ни након 26 година нема судски епилог.