ПАЛЕ- У суботу ђурђевдански уранак

1315

Планинарско-еколошко друштво “Романија” Пале организује у суботу, 5. маја, традиционални ђурђевдански уранак и успон до Новакове пећине.

Предсједник овог друштва Радоје Војводић каже да традицинално организују уранак углавном за викенд пред Ђурђевдан због доласка гостију из разних крајева.

“Увијек имамо програм уочи ђурђевданског уранка, али се он сваке године мијења. Ове године планирано је поетско-забавно вече”, рекао је Војводић који је и потпредсједник Планинарског савеза Републике Српске.

Он је додао да ће у Планинарском дому “Стајна” у петак, 4. маја, у 19.00 часова почети поетско вече у оквиру којег ће бити представљена књига “Приче са планина” аутора Миланка Боровчанина са Сокоца.

Према његовим ријечима, очекује се долазак пјесника из Бањалуке, Херцег Новог и са Пала.

У суботу, 5. маја, предвиђен је полазак од планинарског дома према Новаковој њиви на којој ће традиционално бити изабрани најмлађи и најстарији учесник, те романијски харамбаша који ће се надметати у скоку удаљ, бацању камена с рамена, трци на 100 метара и пењању уз конапац.

“До Новакове пећине може се доћи из три правца – од Царевих вода, из Мокрог и из Планинарског дома `Стајна`”, каже Војводић и напомиње да боравак у природи утиче на побољшање здравља и социјални развој дјеце и омладине.

 

/Срна/