ПРИЈАТЕЉСКИ МЕЧ ШАХОВСКИХ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СЛИЈЕПИХ И СЛАБОВИДИХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СРБИЈЕ

753

Градска организација слијепих и слабовидих Источно Сарајево организоваће од 11. до 14. септембра шаховски турнир у Источном Новом Сарајеву, у оквиру којег је предвиђен пријатељски меч репрезентација Републике Српске и Србије.
Предсједник ове организације Момир Ашоња рекао је Срни да ће шаховски меч репрезентација слијепих и слабовидих Републике Српске и Србије бити одржан у четвртак, 12. септембра, са почетком у 10.00 часова у мотелу „Топаловић“ у Источном Новом Сарајеву.
Он је додао да је истог дана у 15.00 часова свечано отварање 16. Шаховског првенства слијепих и слабовидих Српске, када ће бити одиграно прво коло.
„У 17.00 часова на 12 плоча предвиђен је пријатељски шаховски меч репрезентација Републике Српске и Србије са најбољим шахистима града Источно Сарајево, а у петак, 13. септембра, биће наставено шаховско првенство“, навео је Ашоња.
Он је напоменуо да ће пријатељски мечеви, у којима ће учествовати 30 екипа, бити одиграни поводом 17. септембра – Светог Петра Дабробосанског, крсне славе Источног Сарајева.
Ашоња је додао да под окриљем Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево дјелује и Шаховски клуб инвалида „Хендикеп“, који је више пута награђиван.
„Надам се да ће тако бити и сада, али је најважније од свега да се дружимо, упознајемо људе из других средина и међусобно се повезујемо“, истакао је Ашоња.
Он је навео да Градска организација слијепих и слабовидих Источно Сарајево има око 150 чланова различите доби, од којих су многи активни и на спортским такмичењима, а посебно запажене резултате постижу на шаховским турнирима.
Ашоња је, поводом Свјетског дана бијелог штапа – 15. октобра, најавио да ће чланови организације учествовати на поетско-музичкој манифестацији у Фочи и Зворнику.
Момир Ашоња је 2016. и 2018. године проглашен за најбољег спортисту и спортског радника у категорији инвалида Српске, у организацији „Гласа Српске“ и Министарства породице омладине и спорта Републике Српске.
Исто признање је добио и неколико пута од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

 

/Срна/