ПРИЈЕМ ЗА КАДЕТСКОГ ПРВАКА БАЛКАНА ИГОРА ВРАЧАРА

1584

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић угостио је данас кадетског првака Балкана у џудоу Игора Врачара и његовог тренера Жељка Шиљеговића.

Џудиста „Фамоса“ из Источног Сарајева, Игор Врачар, освојио је прије неколико дана златну медаљу на Првенству Балкана за кадете у категорији преко 90 килограма.

Врачар је у борби за злато поразио такмичаре из Румуније, Црне Горе и Турске. Прве двије борбе завршио је резултатом 10:0.

Вуковић је рекао да Град Источно Сарајево има жељу, али и обавезу, да, у складу са својим могућностима, помаже спортисте и спортске клубове који остварују значајне резултате.

„Требало би да искажемо поштовање и разумијевање према спортистима који остварују значајне успјехе, јер је то и успјех нашег града. Сматрамо да Градска управа, на одговарајући начин и у складу са својим актима, то и чини“, рекао је Вуковић, додајући да је свјестан чињенице да су улагања у спорт у Републици Српској недовољна.

Вуковић је истакао да џудо спорт на овим просторима има традицију, те да заслужује пажњу надлежних.

„Град Источно Сарајево има веома прецизан, правичан и транспарентан Правилник о расподјели средстава спортским клубовима, за који су нам многи спортски радници рекли да је најбољи у Републици Српској. У буџету издвајамо значајна финансијска средства за спорт и трудимо се да имамо разумијевања и помогнемо, у складу са својим надлежностима“, истакао је Вуковић, честитајући Врачару освајање балканског злата.

Кадетски балкански првак Игор Врачар рекао је да је златну медаљу успио да избори након три тешке борбе, као и финалне борбе са џудистом из Турске, носиоцем неколико европских мадаља.

Врачар каже да тренира два пута дневно, а да је тренинге интензивирао у посљедњих годину дана, што је резултирало успјехом. Сљедећи циљ је, каже Врачар, европско злато.

Тренер Жељко Шиљеговић нагласио је да Џудо клуб „Фамос“ има изузетно добре услове за рад и властиту џудо салу, као и властито комби возило.

„Много нам је помогла општина Источна Илиџа са којом имамо веома добру сарадњу“, каже Шиљеговић.

Шиљеговић наглашава да је Џудо клуб „Фамос“ најбољи џудо клуб у Републици Српској у посљедњих 14 година, чему свједоче бројне медаље на балканским, европским и свјетским такмичењима.

„Имамо изузетно добре спортисте, попут младог Врачара, али и тренутно најбољег младог џудисту у Републици Српској-Вука Елеза. Игор Врачар прошле године био је други у БиХ, а већ ове године првак је Босне и Херцеговине, па, ево, сада и првак Балкана у својој категорији“, истиче Шиљеговић.

Џудо клуб „Фамос“ из Источне Илиџе проглашен је најуспјешнијим спортским клубом Источног Сарајева у прошлој години. Чланови клуба освојили су 108 златних, 72 сребрне и 47 бронзаних медаља.

На званичним првенствима Републике Српске чланови „Фамоса“ освојили су 26 златних, 13 сребрних и 13 бронзаних медаља, на првенствима БиХ освојили су укупно 11 златних, те по 12 сребрних и бронзаних медаља, док су на међународним такмичењима освојили 71 златну, 47 сребрних и 47 бронзаних медаља.