ПРОМОВИСАНО 35 ИНЖЕЊЕРА И ТРИ МАСТЕРА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ

1592

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је промовисано 35 дипломираних инжењера и три мастера електротехнике, а уручена су и признања најбољим студентима у прошлој школској години.
Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Зоран Љубоје изјавио је да је већина инжењера из области рачунарства и информатике, а потом из електроенергетике и аутоматике и роботике.

„То је нешто више у односу на прошлу годину и задовољни смо овим бројем“, нагласио је Љубоје.

Говорећи о упису студента на овај факултет у новој академској години, он је навео да је до сада пријављено око 70 студената.

„На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву ове године има 135 мјеста, од којих 105 на буџету, а остали су самофинасирајући“, појаснио је Љубоје.

Он је додао да су плакете уручене заслужним појединцима и инстистуцијама, међу којима су град Источно Сарајево и компанија „Ланако“ из Бањалуке.
Плакете су уручене и најбољим научним истраживачима.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић честитао је промовисаним инжењерима и мастерима електротехнике, као и свима који су добили признање за пружање подршке раду овог факултета и његовој промоцији.

„Поносни смо на признање, јер са овим факултетом имамо добру сарадњу. Настојимо да му помогнемо на разне начине – од стипендија за студенте и постдипломце, до пружања подршке `Инфотеху`, као и развојним програмима факултета. Један од њих је заједнички пројекат студената и професора који су направили робот-аутомобил који смо промовисали у источном дијелу Српске“, истакао је Вуковић.

Он је додао да град прати рад цијелог Универзитета, а посебно Електротехничког факултета који ће имати важну улогу, јер оспособљава кадар потребан тржишту рада, што се не може рећи за све факултете и студијске програме на јавним универзитетима.

Дипломирани инжењер електротехнике Зорана Штака чији је просјек оцјена 9,77 наглашава да је за сваки успјех потребно много труда, одрицања и пожртвованости, али да је, уз добру организацију, све могуће.

„Од понедјељка сам запослена у компанији `Ланако` чији сам била стипендиста од треће године студија. Настављам усавршавање. За сада сам уписала основне студије матаматике, која је моја велика љубав, а послије тога ћу размишљати о мастеру, вјероватно у иностранству“, истакла је Штака.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета на Универзитету у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић рекао је у обраћњу присутнима да је Електротехнички факултет један од најтежих факултета, што знају студенти, али је направио искорак у многим питањима важним за Универзитет.

Он је нагласио да је важна сарадња факултета са локалном заједницом и привредом, те да овај факултет има и много међународних пројеката, чиме показује да је одговоран лидер Универзитета у многим аспектима.

Данашњој промоцији инжењера и мастера електротехнике у амфитеатру Електротехничког факултета у Источном Сарајеву присуствовали су декани и професори факултета Универзитета у Источном Сарајеву, декан Електротехничког факултета у Бањалуци Бранко Блануша, те представници градске и локалне власти, као и привредног, културног и друштвеног живота овог подручја.

 

/Срна/

фото: ues.rs.ba