ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

2664

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом данас је, поводом славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског, служио Свету архијерејску литургију у истоименом храму у Војковићима у Источној Илиџи, након чега је уприличено ломљење славског колача и свечана литија.

Митрополит је у бесједи истакао да се град Источно Сарајево сваки дан гради и да све љепше изгледа, те честитао крсну славу Градској управи и становницима.

„Нека Господ молитвама Светог Петра и даље надахњује да град изградимо до врхунца, али је најважније да не градимо само грађевински, него да у њему градимо светиње, храмове Божије у којима ћемо се ми, као вјерни народ, обликовати као свети народ. Град без храмова је камена прашума“, истакао је митрополит Хризостом.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је новинарима да је данас велики дан за овај град, напоменувши да је период између двије славе био плодотворан за град, те да је обиљежен бројним успјесима, како Градске управе, тако и становништва свих шест општина.

„Мислим да је митрополит Свети Петар Дабробосански сигурно важна личност за српски народ и Српску православну цркву и у том погледу сматрам да је важно да његов лик и дјело прослављамо и у овом времену. Оно што желим да поручим мом насљеднику и новој градској управи је да буду близу Цркве, да имају добру сарадњу са Митрополијом дабробосанском, те да и убудуће прослављају славу града на достојанствен начин“, истакао је Вуковић.

Вуковић је напоменуо да су, због сахране првог предсједника Народне скупштине Републике Српске Момчила Крајишника, отказане друге планиране свечаности поводом обиљежавања крсне славе града.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић честитао је крсну славу града свим грађанима Источног Сарајева, уз поруку да би требало да се подсјете на лик и дјело митрополита који је страдао за Српску православну цркву и вјеру.

„Митрополит је луча која гори и која нас обасјава јер његово дјело је тако велико да смо ми Срби, поготово Срби из Сарајева и Источног Сарајева дужни да га често спомињемо као примјер и узор којег би требало да се сви држимо“, истакао је Лучић.

Он је навео да град Источно Сарајево крсну славу обиљежава са радошћу и весељем, напомињући да је ово стабилна локална заједница која је спремна за сарадњу како са општинама из састава града, тако и са Владом Републике Српске, али и заједничким институцијама БиХ.

„Имамо традицију дуго 27 година, поносни смо на то, као и на наше становнике. Сви заједно би требали да се потрудимо да наш град даље развијамо и да буде један препознатљив административни, културни, спортски, образовни и привредни центар Републике Српске јер то заслужују становници Источног Сарајева и сарајевски Срби који су у протеклом периоду дали немјерљив допринос у настајању и опстанку Републике Српске“, нагласио је Лучић.

Литургији у храму у Војковићима, као и литији, осим представника градске власти, присуствовали су и начелници општина Источно Ново Сарајево ЛЈубиша Ћосић и Источна Илиџа Маринко Божовић, народни посланици Наташа Кулашинац и Александар Главаш, као и представници привредног и јавног живота града.

Срна/