ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА СВ. АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У ПАЛАМА

1730

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић присуствовао је данас светој архијерејској литургији поводом крсне славе Храма Сабора Светог архангела Гаврила у Палама, коју је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Митрополит Хризостом изразио је наду да ће изградња Храма бити завршена до 2020. године, када ће бити обиљежено 800 година аутокефалности Српске православне цркве, те позвао све који могу да својим прилозима помогну градњу овог вјерског објекта.

Изградња Саборног храма на Палама почела је 2008. године, а темеље је освештао блаженопочивши митрополит дабробосански Николај.

Средства којима се храм гради највећим дијелом су обезбијеђена или обећана на донаторској вечери која је одржана 28. августа 2011. године.

Градњу су помогли Град Источно Сарајево, општина Пале, приватни предузетници и представници јавних предузећа са ових простора.

Град Источно Сарајево издваја редовна буџетска средства за помоћ Српској православној цркви, помаже обнову и изградњу вјерских објеката и активности које се организују под окриљем СПЦ.

Град Источно Сарајево у наредном периоду планира да издвоји 300.000 КМ за израду пројекта и помоћ Митрополији дабробосанској у изградњи објекта Духовног центра „Свети Сава“ у општини Источно Ново Сарајево.