ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

1038

Град Источно Сарајево прославио је крсну славу Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у присуству великог броја званица и гостију са подручја града, те из Републике Српске и Србије. Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је Срни да је период између двије славе био успјешан за град који има финансијску стабилност, из које произилази могућност да градска управа помаже и сарађује са општинама у саставу града и другим организацијама и институцијама.

„Сигуран сам да ћемо, ако се овако будемо опходили са повјереним средствима, како финансијским тако и материјалним, заиста и даље бити мјесто гдје се лијепо живи и гдје други долазе да живе са нама“, истакао је Лучић.

Он је нагласио да је постигнут велики степен сагласног дјеловања са општинама и да пројекти који су реализовани или ће бити реализовани показују да се иде узлазном путањом када је ријеч о напретку града и свих његових општина.

Лучић је навео да је период између двије славе карактеристичан и по томе што је град остварио добру сарадњу са свим институцијама, и републичког и локалног нивоа и нивоа БиХ, додајући да ће и убудуће тако радити.

Он је истакао добру сарадњу са Владом Србије којој је у знак захвалности на свечаној академији додијељено највеће признање Повеља града.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију поводом празника Светог свештеномученика Петра Дабробосанског, крсне славе града Источно Сарајево и храма у Војковићима који је посвећен овом светитељу.

Чин ломљења славског колача обављен је у свадбеном салону „Дар“ у Источној Илиџи, гдје је послужен и славски ручак.

Свету архијерејску литургију поводом празника Светог свештеномученика Петра Дабробосанског, крсне славе града Источно Сарајево и храма у Војковићима који је посвећен овом светитељу, служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.
Митрополит Хризостом је у пригодној бесједи честитао крсну славу свим вјерницима и грађанима Источног Сарајева, те пожелио да град и општине у његовом саставу напредују.

„Ово је слава и успомена на свештеномученика и страдалника Петра Зимоњића Сарајевског, којег слави цијела Васељенска црква као пастира који је освједочио Бога и био вјерни слуга православном народу“, поручио је митрополит Хризостом.

Свечаности поводом крсне славе града почеле су у понедјељак свечаном академијом у Културном центру Источно Ново Сарајево на којој је Повељу града Источно Сарајево, која је ове године додијељена Влади Србије, предсједник градске Скупштине Мирослав Лучић уручио изасланику предсједника Владе Србије Зорану Ђорђевићу, док су најзаслужнијим институцијама и појединцима додијељена признања и захвалнице.

Примајући награду на Свечаној академнији поводом славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског, Ђорђевић, који је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, рекао је да ће Србија наставити да подржава не само Источно Сарајево, него и цијелу Републику Српску, која је у срцу сваког грађанина Србије.

Он је истакао да су пројекти један од начина како Србија и Република Српска могу да продубљују своје везе и да је то најбољи начин да грађани сами одлуче шта им је најпотребније како би управо на томе радили.

Ђорђевић је навео да се љубав Србије према Републици Српској не мјери финансијским средствима које даје јер је за очекивати да Србија помаже српски народ гдје год се он налази.

„Нама је битно да осјетите да наше срце куца овдје и да знате да имате подршку од Србије. То је најмање што можемо да учинимо за вас и чинићемо то и убудуће“, најавио је Ђорђевић.

Он је истакао да је Србија, откако је на њено чело дошао Александар Вучић, усмјерена погледом у Републику Српску.

„Битно нам је да Српска буде јака, а материјални положај њених грађана на високом нивоу. Останак Срба на овим просторима од изузетне је важности свима у Србији“, поручио је Ђорђевић.

Најављујући да ће љубав између Србије и Републике Српске јачати из године у годину, Ђорђевић је истакао да оно што се чини у Источном Сарајеву и цијелој Републици Српској, као да се чини и за Србију и да је важно да се тако и настави.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да признање додијељено Влади Србије није формално него да је то знак дубоке захвалности, прије свега, за финансијску подршку која је услиједила у три циклуса у посљедње три године.

Он је додао да признање није додијељено само због новца који је дониран него и због присуства Србије који ствара осјећај сигурности цијелом становништву Републике Српске, а посебно Источног Сарајева.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је да је протјеран или је избјегао из Сарајева, али се није одрекао свог етничког простора и гради Источно Сарајево.

„Источно Сарајево, које се 26 година гради са муком, сигурно се може поредити са великим свјетским метрополама, јер град не чине зграде, него живи људи. Источно Сарајево добија све контуре грчког полиса у којем ће бити заступљене све цивилизацијске вриједности“, нагласио је владика Хризостом.

Овогодишњи кум славе града режисер, умјетник и универзитетски професор Љубо Божовић рекао је да је одлука челника Источног Сарајева да њега почаствују са кумством знак и порука да је дошло вријеме да се духовна надградња стави у први план.

„Народ који не води рачуна о духовној надградњи нема своју свијетлу будућност. Три су основна стуба на којима почива духовна надградња – образовање, култура и вјера“, нагласио је Божовић.

Златна плакета града постхумно је додијељена некадашњем градоначелнику Предрагу Ласици, који је дао немјерљив допринос изградњи града, а примила ју је његова супруга.

Захвалница је додјељена актуелном амбасадору БиХ у Јапану Синиши Берјану због његових заслуга у развоју Универзитета Источно Сарајево и промоцији града.

На академији је изведен пригодан културно-умјетнички програм.

 

 

Град Источно Сарајево/Срна