РАИС: „ПАМЕТНИ ГРАД – МОГУЋНОСТ РАЗВОЈА ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“

756

Градска развојна агенција Источно Сарајево организовала је онлајн радионицу о теми „Паметни град – могућност развоја локалне заједнице“ током које су учесницима представљени пилот пројекти који се односе на области паметне јавне расвјете и паметних енергетски ефикасних зграда.

Радионица, у оквиру пројекта „Паметни град“, организована је с циљем јачања капацитета представника општина и градова широм БиХ, саопштено је из Градске развојне агенције Источно Сарајево.

Учесницима су представљене могуће примјене концепта „Паметни град“ и користи његове примјене, уз осврт на доступне изворе финансирања иновативних рјешења, јер, како се наводи у саопштењу, финансијска средства су један од кључних изазова општина и градова у БиХ.

У саопштењу се додаје да су учесницима на радионици, која је одржана представљени и примјери добре праксе из Хрватске и Србије.

Посебно је истакнут пилот пројекат који је Градска развојна агенција реализовала на подручју општине Источна Илиџа, а којим су, на постојеће стубове јавне расвјете, на шеталишту у Дабробосанској улици, постављени сензори за мјерење кретања и квалитета ваздуха.

Нови систем уличне расвјете омогућава уштеду у потрошњи електричне енергије, а у складу са тим и средства у буџету општине, уз позитиван утицај на животну средину, наводи се у саопштењу.

Реализација пројекта „Паметни град“ почела је 1. августа 2018. године и трајаће до 31. јула ове године, а буџет пројекта износи 2,5 милиона евра.

/Срна/