РУКОВОДСТВО ГРАДА УРУЧИЛО МЕДИЦИНСКЕ АПАРАТЕ ВРИЈЕДНОСТИ 70.000 КМ

968

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и представници Градске управе уручили су данас медицинске апарате у вриједности 70.000 КМ Болници „Србија“, домовима здравља и амбулантама са подручја града.

Вуковић је рекао да су два донирана апарата за Болницу вриједности око 45.000 КМ, а пет апарата намијењених за домове здравља и амбуланту на поручју града Источно Сарајево 25.000 КМ.

„Град у конитинуитету помаже Болницу и, према нашим подацима, у посљедњих 10 година издвојио је око 800.000 КМ у новцу, одређеним радовима и опреми“, рекао је градоначелник Источног Сарајева новинарима.

Он је изразио наду да ће Болници „Србија“ имати стручан кадар, што ће допринијети бољој здравственој заштити грађана Источног Сарајева и цијеле регије која је ослоњена на овај здрвствени центар.

Осим два апарата за Болницу „Србија“, закључком Савјета за здравство града Источно Сарајево донирано је и пет дефибрилатора за ниже здравствене установе на подручју града, односно за домове здравља Соколац, Пале и Источно Сарајево, те амбуланте у Трнову и Хреши.

Он је додао да је Скупштина града у децембру прошле године издвојила и додатних 10.000 КМ за друге трошкове, те да ће са директором Болнице договорити на који начин ће бити утрошен тај новац.

Директор Болнице „Србија“ Небојша Шешлија истакао је да ће апарат намијењен за дефибрилацију и апарат холтер притиска за 24-часовно праћење вриједности артеријског притиска код пацијената са хипертензијом помоћи у пружању квалитетних услуга становницима Источног Сарајева.

„Свјесни смо чињенице да је то један од најчешћих проблема и то су пацијенти које најчешће шаљемо у Клинички центар Бањалука. Ова два апарата допринијеће бољем пружању услуга“, рекао је Шешлија.

Према његовим ријечима, на састанку са представницима града Источно Сарајево било је ријечи о модалитетима њихове сарадње, а у наредном периоду у плану су састанци како би се договорио даљи начин пружања подршке.

„Драго нам је да је град препознао да је неопходно помоћи здравственом систему. Надамо се да ће у будућем периоду бити на услузи установама“, рекао је Шешлија.

Болници „Србија“ уручен је апарат „argus pro lajf ker dva“ намијењен за дефибрилацију, односно оживљавање пацијената код застоја срца, као и континуирано праћење виталних параметара код угрожених пацијената.

Апарат је погодан да се користи у ситуацијама транспорта пацијента у друге медицинске установе, као и за употребу у ургентном центру или операционој сали, саопштено је из Градске управе.

Представницима Болнице „Србија“ уручен је и апарат „BR-102 plus“, холтер притиска за 24-часовно праћење вриједности артеријског притиска код пацијената са хипертензијом. Апарат је јединствен јер вриједности прати на два начина – осцилометријски и аускултаторно, што га чини најпоузданијим апаратом те врсте.

Домовима здравља и амбулантама са подручја града уручен је апарат „fred easy““, дефибрилатор намијењен за мање установе – домове здравља. Апарат служи за дефибрилацију, односно оживљавање пацијената код застоја срца и веома је практичан за рад, како доктора, тако и техничара.

 

/Срна/