САРАДЊА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО И ВЛАДЕ РС У ОРГАНИЗАЦИЈИ EYOF-a, НА НАРЕДНОМ САСТАНКУ ДОГОВОР О КОНКРЕТНИМ АКТИВНОСТИМА

811

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић разговарао је данас са министром трговине и туризма РС Предрагом Глухаковићем о туристичким потенцијалима града Источно Сарајево, те сарадњи локалних и републичких власти у организацији Европског омладинског олимпијског фестивала EYOF 2019.

„Град Источно Сарајево има заокружену туристичку понуду и велики развојни потенцијал. Осим Јахорине, можемо издвојити Равну планину на којој је направљена прва гондола у овој регији, Требевић, Романију, Пећину Орловача и друге дестинације, а то говори у прилог чињеници да ово подручје има озбиљну преспективу у туризму“, рекао је Вуковић након састанка.

„Туризам је у Стратегији развоја града Источно Сарајево означен као приоритет и ми у тој области видимо велику развојну шансу. С тим у вези значајна је и сарадња са Министарством трговине и туризма“, истакао је Вуковић, додајући да је данас разговарано о бројним темама у вези са туризмом.

„Градска Туристичка организација има одличну сарадњу са ТОРС и ресорним министарством, као и са Олимпијским центром Јахорина, и настоји да направи што бољу промоцију Јахорине. Морам да похвалим недавно одржани фестивал EXIT 84, који је донио нови туристички садржај на Јахорину“, каже Вуковић.

Вуковић истиче да Влада РС треба да нађе стратешког партнера за реконструкцију некадашњих хотела на Јахорини, што би омогућило нова улагања и отворило нова радна мјеста.

Највише ријечи на данашњем састанку било је о организацији EYOF-a и подршци Владе РС том пројекту. С тим у вези, за почетак априла договорен је састанак представника града Источно Сарајево, Владе РС и предузећа EYOF 2019, на којем би требало да буду договорени детаљи, те одређена задужења и активности свих учесника у овом пројекту.

Вуковић oчекује да ће након тог састанка све оно што је раније договорено и обећано у разговорима са премијерком Српске бити брзо и реализовано.

„EYOF је велика шанса за промоцију наших туристичких квалитета и капацитета, због чега сви треба да уложимо напор да ту прилику искористимо у потпуности“, закључио је Вуковић.

Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић рекао је да нема времена за губљење, кад је ријеч о организацији EYOF-a, који је најважнији догађај ове врсте за град Источно Сарајево, РС, па и цијелу БиХ.

„Задовољан сам досадашњим активностима на промоцији града Источно Сарајево, јер је ово важан простор који заслужује још више пажње“, рекао је Глухаковић

„На овом подручју имамо све предуслове за развој туризма, а уколико се договарамо и радимо заједнички, можемо очекивати резултате“, истакао је Глухаковић.

„У наредном периоду чинићемо додатни напор да све ово што смо договорили преточимо у дјело. На састанку који ће бити одржан 3. априла договорићемо конкретне потезе и задужења свих оних који учествују у организацији EYOF-a, након чега ће Влада РС усвојити одређене закључке. Bјерујем да ћемо до краја љета већ имати реализацију ових активности“, нагласио је Глухаковић.

Данашњем састанку присуствовали су потпредсједник Скупштине града Мирослав Дивчић и директор Туристичке организације Источно Сарајево Игор Тошић.