УПУЋЕН ЗАХТЈЕВ ВЛАДИ РС ДА ЕГЗОДУС САРАЈЕВСКИХ СРБА БУДЕ УВРШЋЕН У КАЛЕНДАР ОБИЉЕЖАВАЊА ЗНАЧАЈНИХ ДАТУМА

1638

Из Града Источно Сарајево данас је упућен захтјев надлежним институцијама да се датум обиљежавања егзодуса српског становништва из Сарајева уврсти у календар обиљежавања догађаја који организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

„Ово је један од највећих погрома Срба, у којем је око 120.000 сарајевских Срба протјерано са својих огњишта. Размјере овог погрома могу се мјерити са акцијом ‘Олуја’ у Хрватској. Сарајевски Срби су платили цијену стварања Републике Српске у Дејтону и та чињеница је свима позната. Били су приморани да своје домове граде из почетка на просторима бивше Југославије и шире. Осим тога, посмртни остаци око 500 сарајевских Срба пренесени су на Војничко гробље Мали зејтинлик на Сокоцу, гдје је укупно сахрањено око 1.000 војника и цивила страдалих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату“, наведено је у захтјеву.

„Град Источно Сарајево и општине у саставу града имају осјећај и способност за обиљежавање eгзодуса, али сматрамо да овај догађај заслужује да буде обиљежен на највишем нивоу Републике Српске. С обзиром на чињеницу да је посљедњи Србин напустио Сарајево, тачније насеље Грбавица, 16.3.1996. године, наш приједлог јесте да управо тај датум буде уписан у календар као датум обиљежавања eгзодуса сарајевских Срба“, стоји у захтјеву Градске управе Источно Сарајево који је потписао градоначелник Ненад Вуковић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић најавили су у петак, приликом обиљежавања 22 године од егзодуса сарајевских Срба, да ће Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова бити упућен захтјев да егзодус сарајевских Срба буде увршћен у календар обиљежавања значајних датума одбрамбено-отаџбинског рата.