САРАДЊА ТУРИСТИЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА И ЗЛАТИБОРА

1303

Директори туристичких организација Источног Сарајева Игор Тошић и Златибора Владимир Живановић потписали су протокол о сарадњи с циљем повећања броја туриста и развоја туризма који се односи на ове двије дестинације.

Тошић рекао је да се потписивањем протокола жели заједнички унаприједити понуда Источног Сарајева и Златибора, те креирати заједнички туристички производ који ће бити атрактиван за туристе.

„Сигурно је да је Златибор мјесто које остварује импонзатан број долазака и ноћења, да његује и унапређује своју туристичку понуду, посебно љети. То је оно што нама недостаје у Источном Сарајеву. Ми ћемо на тај начин заједничком сарадњом неке њихове позитивне примјере у пракси примијенити у нашем граду“, рекао је Тошић новинарима након потисивања протокола о сарадњи на Златибору.

Он је додао да је Источном Сарајеву и Златибору потребан заједнички производ који ће сигурно бити интересантан свима, а то је нешто што ће у наредном периоду дати резултат.

„Оно што би се могло примјенити јесте да се на Јахорини направи адреналински парк, јер је то нешто што се Златибору показало као врло добро и показује велико интересовање туриста за таквим садржајима, поготово најмлађих“, рекао је Тошић.

Он је нагласио да ће се сарадња манифестовати кроз заједничке промоције, јер ће, као регион, кроз апликацију за европске фондове путем пројеката прекограничке сарадње лакше доћи до нових тржишта.

Директор Туристичке организација Златибора Владимир Живановић каже да је протокол о сарадњи плод вишегодишње успјешне комуникације између двије туристичке организације и тако ће бити и у будућности.

„Покушаћемо да примере добре праксе и наша искуства пренесемо туристичким колегама из Источног Сарајева, али и примере добре праксе и потенцијале применимо и на самом Златибору. Знамо да је, статистички гледано, број туриста који долазе на Златибор веома велики, а у самом врху су гости из Републике Српске“, истакао је Живановић.

Он каже да туристима из Српске нуде попусте и посебне погодности приликом боравка на Златибору, као што су повољнији услови кориштења смјештајних капацитета, једнодневни излети, други ресурси које Златибор нуди, а о којима ће на вријеме бити информисати преко њиховог сајта.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је да Златибор и Јахорина, односно општина Чајетина и Источно Сарајево, нису конкуренција него мјеста која заједно у наредном периоду могу да се крећу према стварању заједничке понуде.

„Туристи ће тражити комплетније понуде, више дестинација у својим аранжманима и у том погледу ми морамо заједно да радимо и да се крећемо ка стварању заједничке понуде“, рекао је Вуковић.

Замјеник предсједника општине Чајетина Арсен Ђурић нагласио је да дужи низ година имају изузетну сарадњу са Републиком Српском, те потписане споразуме са неколико градова и општина из Српске.

Он се нада да ће у будућности имати размјену искустава када је у питању промоција туризма и туристичких потенцијала.

„Конкурисаћемо и за будуће пројекте које финансира ЕУ, а тичу се прекограничне сарадње. Имамо много додирних тачака у популаризацији туризма, а сарадњу ће нам још више олакшати најављена градња аутопута од Ужица ка Сарајеву“, истакао је Ђурић.

Протокол о сарадњи потисан је у петак, 9. новембра, на Златибору током дводневне радне посјете шест медијских кућа из Републике Српске коју су организовали домаћини – Туристичка организација Златибора и Туристичка организација Источног Сарајева.

 

/Срна/