„ГРАНИЦЕ КИШЕ“ СУТРА ОТВАРАЈУ МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ „ПРВИ КАДАР“

1093

Премијерним приказивањем играног филма „Границе кише“, Николе Мијовића и Властимира Судара, сутра ће у Источном Сарајеву свечано бити отворен 12. Међународни филмски фестивал „Први кадар“.
Умјетнички директор и селектор фестивала Александра Митрић Штифанић најавила је да ће премијери филма „Границе кише“ присуствовати продуцентска и глумачка екипа филма, као и бројни гости и значајна имена документарног филма из цијелог свијета.

Свечаност отварања фестивала заказана је за 19.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Отварање фестивала пратиће изложба фотографија аутора Александре Јованић и Чарне Манојловић „Храбре жене путују кроз време“, међу којима су Надежда Петровић и Милунка Савић.

У званичном такмичарском програму фестивала такмичиће се 42 филма из 17 земаља, који ће бити приказани у шест фестивалских селекција.

За сутра је најављена пројекција играних и документарних филмова „Принцеза и поштар“ Драгана Радетића, „Са две ноге у земљи“ Саше Хајдуковића, „Конструкција“ Тамаре Кесић, „Празновање“ Дејана Јаворца, „Неко од нас“ Ање Кавић, „Императив“ Јелене Илић Тодоровић и „Ој, Крајино“ Саше Карановића.

Овај дио фестивалског програма почиње у 14.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

У оквиру првог фестивалског дана у 10.00 часова ће у дјечијем програму премијерно бити приказан играни филм за дјецу „Злогоње“, аутора Рашка Миљковића.

Овогодишњи „Први кадар“ одржава се од 12. до 17. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом „Први кадрирај!“, па ће сутра у Зворнику почети са радом радионица анимираног филма.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Срспке, а ову јединствену манифестацију подржали су Удружење филмских радника БиХ, општина Источна Илиџа, општина Источно Ново Сарајево и Град Зворник.

Медијски покровитељи су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске – СРНА.

 
/Срна/