САРАДЊА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ СА КИНЕСКИМ ПАРТНЕРИМА СВЕ ЈАЧА

1146

Кинеска делегација Асоцијације за међународно разумијевање, која окупља око шездесет цивилних организација из цијелог свијета, посјетила је данас Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву и том приликом разговарала са руководиоцима Универзитета и Филозофског факултета о контактима и унапређењу сарадње, који су претпоставка за активно укључење у иницијативу “Појас и пут“.

Потпредсједник Асоцијације за међународно разумијевање Аи Пинг рекао је новинарима на Палама да је сврха ове асоцијације да промовише разумијевање између Кине и других земаља.

Он је истакао да је ова асоцијација основана 1981. године и да је након тога успоставила сарадњу са многим земљама у свијету, те да је кинески предсједник Си Ђинпинг 2013. године лансирао нову платформу која за циљ има да промовише сарадњу Кине и других земаља под називом “Нови пут свиле“.

„Ми смо прошле године позвали предсједника Центра за промоцију „Новог пута свиле“ да дође и посјети нашу конференцију, на којој је било преко 200 учесника из земаља свијета, те је наша сарадња тако почела“, рекао је Пинг.

Пинг је додао да је данашња посјета Универзитету у Источном Сарајеву прилика да се успостави боља и јача сарадња са руководством Универзитета.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић указао је на важност Катедре за синологију Филозофског факултета, коју на првом циклусу студија похађа 110 студената.

„То је најбољи пут ка даљем развоју Катедре и повећању броја студената. Ми смо иницирали да овај Универзитет путем Амбасаде НР Кине и Владе РС, као пилот пројекат уведе кинески језик у наше основне школе, а носилац тог пројекта је ОШ „Свети Сава“ у Источном Сарајеву“, рекао јер ректор Пашалић и додао да ће све те активности допринијети даљем развоју ове катедре и обухватању већег броја студената кинеским језиком.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић навео је да је данашња посјета и сусрет са делегацијом Асоцијације за међународно разумијевање наставак сарадње овог факултета са кинеским универзитетима и партнерима.

„Треба рећи да су Филозофски факултет и Универзитет у Источном Сарајеву једни од оснивача Асоцијације пословних школа пута свиле, тако да је наша улога, када су у питању кинески језик, култура и цивилизација, знатно шира и она ће у наредном периоду обухватати и пословну сарадњу, као и све остале видове сарадње која то подразумијева“, истакао је декан Мастиловић.

Мастиловић је напоменуо да је Филозофски факултет израстао у једног лидера када је у питању учење кинеског језика и сарадња са кинеским партнерима, те додао да ће се потрудити да се та сарадња настави у будућности.

Данашњем састанку на Филозофском факултету у Палама присуствовали су и замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић и начелник општине Пале Бошко Југовић који су изразили увјерење да ће, осим у погледу сарадње са факултетима, бити могућности за остваривањем сарадње на пољу привреде и економије на овим просторима.

Вучетић је напоменуо да је у сарадњи са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем припремио неколико пројеката које намјерава да представи кинеској делегацији, првенствено по приоритетима привредног развоја.

Југовић је додао да ће током разговора са представницима Асоцијације за међународно разумијевање из Кине разговарати о могућностима инвестирања у општину Пале, али и на подручје цијеле Сарајевско-романијске регије.

Делегација Асоцијације за међународно разумијевање на челу са потпредсједником Аи Пингом имала је прилику да прије састанка ужива у перфомансу кроз спој традиционалне музике и плеса из Кине, који су за њих приредили студенти са ове катедре.

У оквиру иницијативе „Појас и пут“ Кина ће понудити 2.500 краткорочних посјета за истраживање младим научницима из цијелог свијета, те обуке за 5000 научника, инжењера, менаџера и успоставити 50 заједничких лабораторија.

 

 

/sarajevo-rs.com/