СТУДЕНТИ ЕТФ-а У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ДОНИРАЛИ АУТОМОБИЛ-РОБОТ И ТРЕБИЊСКИМ СРЕДЊОШКОЛЦИМА

2446

Студенти Електротехничког Факултета Универзитета у Источном Сарајеву данас су ученицима трећих разреда Средње техничке школе у Требињу поклонили мултифункционални аутомобил робот како би се овдашњи школарци боље упознали о напредној технологији и раду ове високообразовне установе.

Продекан за наставу на Електротехничком факултету Божидар Поповић рекао је да је у пројекту, који је новчано помогао Град Источно Сарајево, учествовало седморо студената треће и четврте године факултета.

“Циљ нам је да направимо позитивну промоцију факултета, да обухватимо што већи број средњих школа како би ученици имали одређена предзнања која нису обухваћена планом и програмом за средње школе”, истако је Поповић.

Он је додао да је поносан на своје студенте који су направили и испрограмирали овакав уређај, те нагласио да су они најбоља реклама за факултет и за друштво.

Студент треће године аутоматике и електронике на Електротехничком факултету Драгана Никић рекла је да се аутомобил-робот састоји од четири погонска мотора која служе за покретање точкова тако да ауто може да се креће напријед, назад, лијево и десно.

“Ми смо развили четири режима рада овог аутомобила – да прати линију, да заобилази препреке, те да се њим управља даљинским управљачем и телефоном”, рекла је Никићева и додала да је овај факултет добио донацију од пет аутомобила од којих су четири остала у школама у Источном Сарајеву.

Она је рекла да јој је драго што је своја искуства подијели са млађим генерацијама у Требињу, посебно јер је и она завршила електротехничку школу у овом граду.

“Лијеп је осјећај стати пред своје некадашње професоре и показати да сте одабрали прави пут и напредовали. Зато бих вољела да све млађе генерације упишу факултете, раде на себи и унапређују своје знање”, истакла је Никићева.

Њен старији колега Никола Кукић рекао је да је циљ да се у будућности организују такмичења на којима ће се са овим роботима моћи пријавити ученици средњих школа како би показали шта су научили и колико су напредовали, јер се апликације могу дограђивати и унапређивати.

“Ми смо намјерно оставили не подешене поједине сензоре које би штеловањем довели до бољих перформанси аута како би се са веће раздаљине њима могло управљати”, рекао је Кукић послије презентације.

Директор Техничке школе Дарко Ракић рекао је да су им студенти Факутета из Источног Сарајева и раније донирали уређаје који су помогли у реализацији наставе.

“Ово је још један примјер сарадње са Факутетом гдје смо добили роботизовани аутомобил и смјернице које би могле да унаприједе наставу и сарадњу са Факултетом”, навео је Ракић и подсјетио да је град Требиње недавно покренуо иницијативу да стипендира редовне студенте дефицитарних занимања, међу којима је Електротехнички факултет.

Мултифункционални аутомобил-робот “Ардуино кит” ученици ће моћи да користе током наставног процеса, првенствено на часовима информатике и рачунарства.

 

rejting.info/herceg.tv