СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА СРБЉАНОВИЋЕВЕ, ОШТРО РЕАГОВАО ГРАДОНАЧЕЛНИК ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

1291

Након кратког видеа са Прве ТВ објављујемо у цјелости отворено писмо градоначелника Ненада Вуковића водитељки Јовани Јоксимовић:

Предмет: Отворено писмо

Поштована,

Обраћам Вам се у име становника града Источног Сарајева у Републици Српској или, најбоље речено, у име сарајевских Срба.

Користим прилику да изразим генерално задовољство Вашим емисијама на Првој ТВ које су веома гледане код нас, нарочито у посљедње вријеме, у којима се говори о теми вируса корона. Ваш професионализам је сигурно неупитан и доказан годинама уназад, те наглашавам да овим отвореним писмом није намјера да га доводим у питање.

Нажалост, у Вашој емисији „Прва тема“ емитованој 11.априла 2020.године, Ваша гошћа Биљана Србљановић изрекла је грубе неистине и нетачне квалификације у вези са грађанским ратом у Босни и Херцеговини које заслужују оштру реакцију и ово отворено писмо.

Наиме, несхватљиво је да се разговарајући о теми вируса корона и мјерама полицијског часа у Србији спомиње грађански рат у БиХ и то скандалозним освјежавањем измишљене теорије „опсаде Сарајева“. Таква јавна ријеч нас обавезује на осуду и деманти, нарочито знајући да ми, сарајевски Срби, нисмо сигурно сами себе напали у Сарајеву, нити смо сами себе и свој град „опсједнули“, нити је „агресија из Србије“ одржива прича јер је свима јасно да је у БиХ био грађански рат. Подсјећам јавност да се ми још увијек боримо за истину и да је за сарајевске Србе и цијелу Републику Српску најболније када из матице Србије долазе гласови „старих конструисаних прича и теорија нападача и жртава“ које су махом ослоњене на једнострано муслиманско поимање догађаја из деведесетих година уз подршку западних медија.

Потребно је и сада, ради истине, рећи да је у Сарајеву и околини по попису из 1991. године живјело око 200.000 Срба (156.000 Срба и 57.000 грађана који су се изјашњавали као Југословени), а да данас ту живи око 10.000 припадника нашег народа. То нам јасно говори да је истина другачија од оне која се покушава сервирати кроз опсервације Ваше гошће, те да је Град Сарајево етнички скоро очишћен од Срба и да данашње политичко Сарајево баштини лажну теорију „мултиетничке средине“ јер то одавно није.

Ми у Источном Сарајеву и у Републици Српској осјећамо да имамо велику подршку, љубав и разумјевање наше братске Србије, па у том контексту подвлачим да изнесени лични став појединца, која је перфидно злоупотријебила јавни простор у Вашој емисији, разумијемо само као занемарљиву статистичку грешку у односу на генерални став српског народа у Србији о догађајима из деведесетих година.

Надајући се да ћете објавити ово отворено писмо на Првој ТВ у виду демантија, срдачно Вас поздрављам.

С поштовањем,

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК

НЕНАД ВУКОВИЋ