СКРОМНО ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА РЕПУБЛИКЕ У РАТНОЈ ПРИЈЕСТОНИЦИ

1169

Извор: sarajevo-rs

Чињеница да Источно Сарајево и Пале, као бивша, ратна пријестоница Републике Српске, нису више тако важни за Бањалуку и предсједника Републике Српске довољно говори да ни овог пута нису уважени аргументи представника Градске управе да се дио активности поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске одржи и у нашем граду.
Дан Републике Српске на подручју Источног Сарајева почео је данас полагањем вијенаца на централни споменик погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске на Тргу Републике Српске у Палама, те касније, одржавањем Свечане академије у Културном центру Пале.

Чињеница да је Дан Републике Српске важан за све њене грађане и да је то фраза којом се служе многи политичари када дају изјаве за медије, ипак, не мотивише довољно власт у Српској да дио манифестација повјери граду Источно Сарајево и њеним општинама, те да се тај, најважнији дан за Српску, подигне на виши ниво од досадашњег, локалног.

Начелник општине Пале Бошко Југовић данас је изјавио новинарима да Пале имају специфичну улогу у настанку Српске, да је она ту створена и да су Пале „колијевка Републике Српске“, као и то да су први кораци одбране учињени на Палама.

Са тим ријечима се очигледно не слажу у самом врху власти Републике Српске и очигледно је да ће се та реченица, иако је истинита, бити само класична фраза у наредним годинама, када се Дан Републике Српске – 9. јануар, буде скромно обиљежавао у општинама града Источно Сарајево.

Подсјећамо, градоначелник града Источно Сарајево Ненад Вуковић, као члан Одбора за прославу Дана Републике Српске, тражио је на састанку, којем су присуствовали предсједник Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, да се уваже чињенице са почетка деведесетих година да су настанак Републике Српске и доношење најважнијих одлука, па и сам 9. јануар, везани за Источно Сарајево и Пале.

“Сигурно да је оправдана моја сугестија, која заиста произилази из мишљења великог броја суграђана, да би дио манифестације требало да се организује управо овдје. Задовољан сам јер сам добио увјеравање од Предсједника РС и Српског члана Предсједништва да ће се нешто од овогодишњег програма обиљежавања лоцирати код нас или да ће се наредног 9. јануара цјелокупан програм обиљежавања организовати на подручју града Источно Сарајево, што би заиста било лијепо“, изјавио је Вуковић.

Изгледа да ћемо до боље и свечаније организације, и прославе Дана Републике Српске морати сачекати до 9. јануара 2020. године, ако нас опет не забораве.
Слава свим јунацима који дадоше живот за стварање Републике Српске.