СКУПШТИНА ГРАДА О РЕВИЗОРСКОМ ИЗВЈЕШТАЈУ, ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ И ПРЕВЕНТИВНОМ ДЈЕЛОВАЊУ ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ ДРОГА

1480

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су на данашњој сједници Акциони план за отклањање неправилности и недостатака према извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за 2016. годину.

Предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић изјавио је да је ријеч о процедуралним грешкама које је лако отклонити, те да је одређени дио већ исправљен.

„Примједбе се, углавном, односе на одређене процедуре које би требало да се испоштују, као што је ангажовање волонтера, јер је у међувремену измијењен Закон о службеницима и намјештеницима у локалној управи који не предвиђа плаћање волонтера. Било је и примједаба на рад потрошачких јединица у граду, као што су Развојна агенција и Туристичка организација“, навео је Лучић.

„Ми ревизију не доживљавамо као инквизицију која треба некога да кажњава. На крају крајева, Градска управа је 2016. годину, која је била предмет ревизије, завршила позитивно са значајним суфицитом, што је показатељ домаћинског односа према јавном добру и повјереним средствима којима располажемо“, нагласио је Лучић.

Одборници су без расправе прихватили Информацију о превентивном дјеловању против злоупотребе дроге и опојних средстава на подручју града Источно Сарајево.

Лучић је, коментаришући ову тачку дневног реда, рекао да Град Источно Сарајево нема статутарну надлежност у области борбе против дрога и опојних средстава.

„Град координише активности локалних заједница, Полицијске управе Источно Сарајево и надлежних установа кад је ријеч о превентивном дјеловању против злоупотребе коришћења дрога и опојних средстава на подручју града. Знамо да је ово велики проблем, који заједнички морају да рјешавају сви субјекти у друштву, јер ово није само проблем нашег града, него и РС и ширег подручја“, рекао је Лучић.

Предсједник Скупштине града, појашњавајући усвајање Одлуке о измјенама и допунама Одлуке о комуналним накнадама на подручју града Источно Сарајево, истакао је да то не представља нови намет, нити било какву промјену износа комуналне накнаде.

„С обзиром на то да Пореска управа РС није у могућности да формира базу података правних лица – обвезника плаћања комуналне накнаде, овом одлуком омогућили смо ресорном одјељењу Града Источно Сарајево да обави тај посао. Сматрам да износ комуналне накнаде није велики, нпр. породица која користи стан од 62 квадратна метра годишње издвоји за комуналну накнаду 26 КМ, што је око 2 КМ мјесечно. Овим средствима финансираће се изградња саобраћајне сигнализације, јавни превоз, транспорт топлотне енергије, одржавање градских гробаља“, појаснио је Лучић.

Лучић очекује да ће у наредном периоду доћи до усаглашавања подзаконских аката у локалним заједницама на подручју града Источно Сарајево, те да ће у статутима Града и општина бити прецизно дефинисана расподјела средстава прикупљених од комуналних накнада.

Лучић сматра да ће у договору са начелницима општина и локалним скупштинама ускоро бити креирани једнообразни статути у којима ће бити прецизно дефинисана сва питања, која ће бити унесена и у нови Закон о граду Источно Сарајево, како би сви у граду Источно Сарајево били задовољни, и како нико више не би имао потребу за неусаглашеним, дуготрајним расправама о одређеним темама.

Замјеник градоначелника Данко Вучетић рекао је да одборници опозиције већ дуже вријеме потенцирају приче о измјенама Закона о граду Источно Сарајево у смислу територијалне реорганизације града, па чак и изражавају тежње за измјеном Изборног закона БиХ.

“ Један од одборника говорио је данас и о измјенама у начину избора градоначелника Источног Сарајева, што је регулисано Изборним законом. Они заговарају и измјене процедура којима се регулише број одборника који се делегирају из појединих општина, јер мисле да ће им то омогућити да након 20 година дођу на власт у граду Источно Сарајево. То није добро. Град Источно Сарајево је изузетно стабилан и показало се за све ове године да добро функционише. Град Источно Сарајево је једна од ријетких јединица локалне самоуправе у Републици Српској која из године у годину исказује буџетски суфициф. Зашто то мијењати? Зашто нешто што провјерено добро функционише треба по сваку цијену промијенити““, упитао је Вучетић.

На дневном реду сједнице Скупштине града Источно Сарајево били су и извјештај о функционисању јавног превоза на подручју града, те одлуке о јавном превозу лица и ствари у друмском саобраћају и такси превозу на подручју града Источно Сарајево.

Пред одборницима се данас нашао и Извјештај о раду Одбора за жалбе у 2017. години.