СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ УНИВЕРЗИТЕТА У САРАЈЕВУ, ГРАДОВА ИСТОЧНО САРАЈЕВО И САРАЈЕВО И EYOF-а

1262

Представници Интернационалног Универзитета у Сарајеву, градова Сарајево и Источно Сарајево и EYOF-а 2019 потписали су, у просторијама Интернационалног Универзитета у Сарајеву, Споразум о сарадњи и партнерству.

Потписивањем овог Споразума EYOF 2019 је стекао још једног стратешког партнера, чија ће се сарадња огледати кроз промоцију значаја организовања EYOF 2019, размјену академског и стручног особља, те ангажман и стипендирање студената кроз волонтерски рад у склопу EYOF-а 2019.

Свечаном потписивању Споразума о сарадњи и партнерству присуствовали су ректор Интернационалног Универзитета у Сарајеву Тахсин Еркан Туре, Предсједник скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, замјеник градоначелника Сарајева Милан Тривић, те руководство фирме ЕYОФ 2019 д.о.о.

Ректор Интернационалног Универзитета у Сарајеву изразио је задовољство због прилике да Универзитет којим он управља има прилику да учествује у највећем друштвено-одговорном пројекту у БиХ за младе људе.

„EYOF има већ 25 година дугу традицију и један је од догађаја под покровитељством међународног олимпијског комитета. Јако је битан за нас, с обзиром на то да овај олимпијски фестивал окупља више од 1.600 младих спортиста који ће учествовати у зимским играма. Трудимо се да наше студенте охрабримо и мотивишемо да узму учешће у многим спортским активностима. Срећни смо да можемо подржати EYOF и бити дио ове организације јер ми ово видимо као догађај у којем сви добијамо”, рекао је Туре.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић изразио је задовољство због потписаног споразума који треба да допринесе што бољој и успјешнијој организацији Зимског олимпијског фестивала за младе 2019. године.

“Данашњи догађај јесте један континуитет наше жеље да организацију овог европског, а ја бих рекао и свјетског догађаја, укључимо и ИУС с обзиром на то да смо раније потписали протоколе о сарадњи са два јавна универзитета у Сарајеву и Источном Сарајеву”, истакао је Лучић.

EYOF су, како каже Лучић, препознали као манифестацију која ће помоћи да наше спортске, рекреативне, туристичке потенцијале развијемо и да то не буду само потенцијали, него разлог зашто ће спортисти, туристи и рекреативци долазити у ова два града и наше олимпијске планине и допринијети економском развоју БиХ.

Замјеник градоначелника Сарајева Милан Тривић изјавио је да је овај догађај  “племенита мисија спорта”.

“EYOF на овај начин поставља и трасира ново вријеме у сарадњи на овом простору, прије свега, између два града унутар БиХ. Ангажовање волонтера, младих људи је такође лијепа прича која подсјећа на Олимпијаду. Највише памтим Олимпијаду по ентузијазму грађана”, рекао је Тривић.

Директор EYOF-а Сенахид Годињак захвалио је ИУС-у јер су њихови представници на самом почетку препознали значај овог пројекта, а чином потписивања овог Споразума сарадња са Универзитетом само је озваничена.

“Пројекат ЕYОФ-а у суштини јесте пројекат младих људи и због тога је наша интенција да носиоци, људи који треба да имплементирају идеје кроз овај пројекат управо буду млади и то је заиста прилика овдје да буду укључени не само студенти него и асистенти и професори”, истакао је Годињак.

Циљ потписивања Споразума јесте сарадња Универзитета и  младих људи, који су кључ за успјешну реализацију пројекта EYOF 2019. Наиме, у склопу пројекта EYOF 2019 планирано је да се ангажује око 1500 волонтера, од чега ће највише бити студената. За студенте је ово одлична прилика да стекну стручну праксу и искуство.

Планирано је да се прави база за волонтере, у којој ће сваки волонтер имати свој профил и календар са свим догађајима и задацима, у склопу јединствене апликације за волонтере. Најбољи волонтери биће награђени на различите начине, у складу са њиховим ангажманом.

 

 

/Агенције/