СРЕДЊОШКОЛСКИ ЦЕНТАР „28. ЈУНИ“ ДОБИО МУЛТИФУНКЦИОНАЛАН АУТОМОБИЛ-РОБОТ “АРДУИНО КИТ”

1401

Представници Градске управе и Електротехничког факултета у Источном Сарајеву уручили су Средњошколском центру „28. јуни“ мултифункционалан аутомобил-робот “Ардуино кит”, који ће ученици моћи да користе током наставног процеса, првенствено на часовима информатике и рачунарства.

Град Источно Сарајево помогао је студентима Електротехничког факултета у Источном Сарајеву у изради аутономних мултифункционалних аутомобила – робота, који ће ученицима средњих школа са подручја Града приближити напредне технологије, те им омогућити да током средњошколског образовања стекну специфична знања из области аутоматике, електротехнике, информатике и мехатронике.

Предсједник Скупштине Града, Мирослав Лучић, похвалио је студенте и професоре Електротехничког факултета што су дошли са идејом да Град подржи овај пројекат, јер је ово одлична прилика за промоцију факултета и његовог значаја.

У ери развоја аутоматизације, мехатроничких система и информационих технологија, циљ је промовисати поменуте технологије младим генерацијама, да им се помогне приликом избора будуће професије, како би у коначници пронашли своје мјесто на тржишту рада у БиХ, региону и шире.

„Драго ми је што видим овдје велики број ученика који су заинтересовани за презентацију на начин да се упознају са најновијим технологијама, а као што сам рекао и прије циљ нам је да приближимо нове технологије и ученицима, а имамо у плану и организацију обуке како би тим ученицима помогли да савладају нове технологије“, рекао је Продекан за наставу на Електотехничком фалултету, професор Божидар Поповић.

Поповић је додао да је крајем године у плану такмичење за ученике средњих школа, који би се такмичили употребом ове опреме коју смо сада донирали и поклонили.

Слободан Лубура, ванредни професор на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву је изјавио да су се одлучили на ову сарадњу и са Градом Источно Сарајево, јер се на овај начин техника приближила на практичан начин ученицима средњих  школа.

Поред макете робота, која је јако интерсантна, на основу којег ће они да науче основна знања у програмирању, поклањамо макету индустријског контрeлера. То су сви модули које ми користимо на вјежбама на факултету, тако да је ово прилика за ученике да заједно са својим професорима и уз нашу помоћ стекну предзнање пред сам упис на факултет“, изјавио је Лубура.

Директор Средње школе „28. јуни“, Борис Брајовић се захвалио Електротехничком факултету и Граду Источно Сарајево на донацији, јер ће ово сада да буде велики подстрек за наставак рада.

 

 

/Катера/