ВАСКРШЊИ ПРИЈЕМ ЗА СВЕШТЕНСТВО МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ

1339

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић организовао је синоћ у галеријском простору Цековића куће на Палама васкршњи пријем за свештенство и монаштво Српске православне цркве са подручја Источног Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Пријему је присуствовао и Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, а свечаност су својим програмом употпунили чланови Српског пјевачког друштва “Слога” из Сарајева, који ове године слави 130 година постојања и музички састав “Катера” из Источног Сарајева.

Вуковић је рекао да идеја о пријему за свештенство и монаштво потиче одавно, али да су ове године смогли снаге да то и обаве, те да није случајно што се налазе у Цековића кући, која има велики историјски, вјерски и духовни значај, а која је породичним тестаментом остављена Митрополији дабробосанској.

Он је додао да је уложено много новца, енергије и труда да би се овај објекат вратио у пређашње стање, те оцијенио да је важно, кад год се укаже прилика, да се ту организују нека дешавања, како би на тај начин помогли митрополији и опстанку објекта.

“Ово је један од најљепших и најважнијих објеката на простору општине Пале и цијелог Града Источно Сарајево”, наглашава Вуковић.

Вуковић је изразио задовољство оваквим окупљањем, које, како је рекао, жели да прерасте у традицију.

Уз васкршњи поздрав “Христос Васкрсе”, митрополит Хризостом је, обраћајући се окупљенима, рекао да је ово окупљање свештенства и монаштва поводом Васкрса велики чин градоначелника, јер тако и треба да ради један домаћин православног града.

“Наше цркве су ових дана биле препуне народа. Данас Ви слимболично служите нама овим пријемом, тако да је велико задовољство што смо се окупили у овој кући, која треба да служи својој сврси. Она треба да буде кућа културе, кућа дешавања српског народа овдје, не само Срба са Пала, него свих Срба Сарајевско-романијске регије и да се увијек у добру окупљамо, да се радујемо, веселимо”, додао је митрополит.

Он је рекао да је јуче на Палама служио Свету литургију и да му је било задовољство што је црква била пуна, јер то говори о вјери народа, о љубави према Цркви, традицији и култури православној.

Митрополит Хризостом је изразио наду да ће пријем у Цековића кући постати традиција и пожелио градској управи и свим општинама Града Источно Сарајево да напредују, да из дана у дан успијевају у сваком добру.

Он је напоменуо да су времена тешка, али да је српски народ препознатљив по томе да је најјачи и најбољи онда када је најтеже.

“Тада из нас излази сила коју ми не знамо, то само Бог зна, јер управо на муци се познају јунаци”, додао је миторполит дабробосански.

У галеријском простору Цековића куће на Палама отворена је изложба икона “Трагом баштине Митрополије дабробосанске” Православног центра за младе “Свети Петар Сарајевски”, коју ће грађани Пала и Источног Сарајева моћи да посјете од сутра до недјеље, 22. априла.

Цековића кућа је 2004. године проглашена националним спомеником БиХ, а реконструисана 2007. године.

 

 

/Срна/