СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ

988

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић присуствовао је синоћ свечаној академији поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве, одржаној у Културном центру Пале, уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома .

На академији, у оквиру манифестације “Дани Филозофског факултета”, наступило је 25 студената Богословског и Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Митрополит Хризостом рекао је да је ово историјска година коју желе да обиљеже Срби широм свијета и позову на духовну обнову српског народа. Митрополит је похвалио студенте Богословског факултета у Фочи и Филозофског факултета на Палама који су дали свој допринос обиљежавању овог јубилеја.

Свети Сава и СПЦ су заслужили да се сјетимо свега што је за 800 година бивало, нестајало и поново постајало. Ми смо у једном ланцу постојања, борбе да сачувамо себе као народ, са богатом духовном, културном традицијом”, истакао је митрополит Хризостом.

Свечаној академији, осим свештенства СПЦ, присуствовали су и начелници општина Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и Пале Бошко Југовић, као и представници јавног, културног и политичког живота.