СЈЕЋАЊЕ НА БОРЦЕ СА ЈАСИКА

1010

На мјесном Спомен-обиљежју Јасик на Требевићу, подигнутом као знак сјећања на 32 погинула борца Војске Републике Српске, данас је служен парастос и положени су вијенци.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина напоменуо је да је ово један од значајних датума обиљежавања из одбрамбено-отаџбинског рата, те додао да потомци морају да чувају вриједности својих предака.

Требало би да имамо културу сјећања јер су огромне вриједности за стварање Републике Српскке плаћене скупом цијеном, људским животима. Више од 23.000 припадника Војске Републике Српске, Министарства унутрашњих послова дало је животе за стварање Републике и одбрану народа”, рекао је Парађина.

Парађина је истакао да Борачка организација инсистира на тражењу одређених модалитета да би се млади задржали на овим просторима.

Он је указао да је запошљавање највећи проблем и да друштво треба да направи коначан програм и промовише вриједности које подразумјевају стручност, знање, професионални кодекс.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је новинарима да споменик на Требевићу свједочи о томе да није било српске агресије на Сарајево.

“То је посебно важно рећи на овом мјесту с обзиром на то да на овом спомен-обиљежју стоје презимена чија су вијековна огњишта на овом подручју. То потврђује да је лажна теза федералних, али и страних медија који већ 20 година покушавају доказати да смо ми Срби вршили одређену агресију на Сарајево“, истакао је Вуковић.

Вуковић је навео да је ово данас само почетак обиљежавања важних датума за Пале, Источно Сарајево и Републику Српску, јер слиједи 4. јуни, сјећање на погинуле борце на Жепи, као и 8. јуни када се сјећају погинулих бораца Чете Петра Пандуревића на старој станици на Палама.

Према његовим ријечима, сви из јавних институција су дужни да посјећују спомен-обиљежја и његују традицију одбрамбено-отаџбинског рата.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да су борци на Јасику дали животе за одбрану Пала, али и Републике Српске.

Он је истакао да никада неће бити довољно шта год да ураде у односу на животе које су ти људи уградили у темеље Републике Српске, што се мора поштовати.

Парастосу и полагању вијенаца присуствовали су породице погинулих бораца, саборци, представници општине Пале и града Источно Сарајево, Српске православне цркве.

 

/Срна/