СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЕYОF 2019

1336

У Сарајеву је вечерас, на стадиону „Kошево“, свечано отворен Европски омладински олимпијски фестивал ЕYОF 2019. Отварању фестивала присуствовао је велики број високих званица из политичког и јавног живота, грађана Сарајева, Источног Сарајева, те бројни гости.

Манифестацију су званично отворили предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, градоначелници Источног Сарајева Ненад Вуковић и Сарајева Абдулах Скака и предсједник Европског олимпијског комитета Јанез Коцијаничић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад ,у обраћању на Олимпијском стадиону „Асим Ферхатовић Хасе“, захвалио je Европском олимписјском комитету на додијељеној организацији ЕЈОФ-а Источном Сарајеву и Сарајеву, али и младима који су омогућили да се олимпијска бакља врати на ове просторе и да бакља мира поново данас буде на мјесту и у граду гдје су прије неколико деценија одржане олимпијске игре.

Додик је истакао да се млади људи на овом такмичењу боре за част својих народа, на најљепши начин, кроз спорт . Додик је додао да је част што је бакља мира поново стигла у нашу државу. „Бакља мира ће допринијети миру и стабилности на овим подручјима“, поручио је Додик, додајући да је свечана организација овог великог догађаја побједа за све нас.

„Дошли сте у земљу различитости, али и земљу добрих домаћина и они ће вам показати гостопримство“, рекао је Додик. Он је у свом говору, који је био прекидан звиждуцима, али и аплаузом, подсјетио да су се људи кроз цијелу историју човјечанста борили на различите начине, раније мачем да би обезбиједили слободу и част за своје народе, али су од њих одустајали како се цивилизација развијала и прихватали се других начина борбе.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић поздравио је високе званице, госте и учеснике EYOF-a.

„Преносим вам радост грађана Источног Сарајева и наше задовољство што смо дио партнерског пројекта Eyof 2019 и поносни суорганизатори. Желимо да покажемо способност да можемо урадити велике ствари у овом времену. Увјерен сам да се овим догађајем враћамо на мапу организације важних европских и свјетских такмичења у зимским спортовима“, рекао је Вуковић.

„Надам се да ћемо оправдати повјерење које нам је указао Европски олимпијски комитет и земље чланице, да ћемо унијети оптимизам и позитивну енергију на ове просторе. Захваљујем се најискреније свим институцијама и појединцима који су нам на било који начин помогли, од саме кандидатуре до данас, али посебно онима који су искрено вјеровали у нас и овај пројекат два града. Колегама из града Сарајева одајем поштовање за показано уважавање што цијенимо да је био модел за наш успјех“, истакао је Вуковић нас свечаној церемонији отварања Eyof-а 2019.

Олимпијски пламен мира у Сарајеву упалила је најбоља спортисткиња Босне и Херцеговине, џудисткиња Лариса Церић. Церемонији отварања присуствовали су и чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић, министар иностраних послова у техничком мандату Игор Црнадак, бројни званичници из земаља региона међу којима су премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев.

Такмичења ће се наредних дана одвијати на седам борилишта: Јахорини, Бјелашници, Игману, Двориштима, те у олимпијским дворанама Зетри, Скендерији и дворани „Пеки“ на Палама.