СВЕЧАНО ОТВОРЕНА БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА НА БРУСУ

1283

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић, замјеница амбасадора САД У БиХ Елен Гермаин и директор Мисије УСАИД-а у БиХ Питер Дафи свечано су данас отворили бициклистичко-пјешачку стазу на Брусу, у општини Источни Стари Град.

Пројектом RAST Америчке агенције за међународни развој USAID који спроводи Catholic Relief Services (CRS) у сарадњи са општином Источни Стари Град завршена је изградња стазе укупне дужине 3 км која је најдужа пјешачко-бициклистичка стаза у Босни и Херцеговини, која омогућава безбједну и угодну шетњу и вожњу бициклом од требевићке жичаре до популарног излетишта Брус.

Начелник општине Источни Стари Град, Бојо Гашановић, рекао је да је, упркос свим проблемима и административним препрекама које су имали, реализација овог пројекта један од успјеха ове локалне заједнице.

– Наша општина се, иако је руралног карактера и изразито неразвијена, труди да побољша и унаприједи туризам, као привредну грану која је окосница развоја ове локалне заједнице. Требевић је наш приоритет, а реализацијом овог пројекта добили смо пјешачко-бициклистичку стазу дугу 3.000 метара, која је и најдужа стаза овог типа у БиХ – истакао је Гашановић.

Градоначелник Источног Сарајева, Ненад Вуковић, захвалио се америчкој амбасади на два важна пројекта на подручју града, један на подручју општине Пале, гдје је данас отворен мост на ријеци Бистрици, који води према Двориштима и други на пјешачко-бициклистичкој стази на Требевићу.

– Оба пројекта су у функцији развоја туризма, а туризам је привредна грана број један на подручју Источног Сарајева. Ово је прилика да похвалим активности општина Пале и Источни Стари Град који су пронашли пројекте који су подржани од међународних институција, а и град Источно Сарајево ће, свакако помоћи овим општинама када је упитању развој туризма – рекао је Вуковић.

Вуковић додаје да је ово показатељ да се може сарађивати на пројектима који имају додирне тачке и са Федералним дијелом и да је ово добар примјер како Источно Сарајево и Сарајево имају туристичке пројекте које их међусобно спајају.

– Туризам нема границе и ту морамо заједнички да стварамо регионалну понуду и правимо бољу туристичку инфраструктуру која је потребна туристима са обје стране – каже Вуковић.

Он додаје да ће се на подручју општине Источни Стари Град ускоро правити полицијска станица која је неопходна због безбједности многобројних туриста на овом подручју, док ће се на Палама радити на многобројним пројектима који ће бити у функцији туризма.

– Један од најважнијих пројеката на подручју општине Пале ће бити изградња адекватне амбуланте на Јахорини, гдје у току зимске туристичке сезоне борави по 4-5 хиљада туриста – додаје Вуковић.

Директор Туристичке организације града Источно Сарајево, Игор Тошић, истиче да је пројекат изградње бициклистичко-пјешачке стазе јако битан за свеукупну туристичку понуду Града.

– Свједоци смо да је велики број пројеката реализован у протеклом периоду, а резултат је све већа посјећеност која ће се, сигурни смо, наставити и даље. Ова стаза ће допринијети и промоцији самог Требевића и сигурно дати позитивне резултете у наредном периоду – рекао је Тошић.

 

 

 

/srpskainfo.com/