СВЕЧАНО ОТВОРЕНА БОЛНИЦА “СРБИЈА” У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

1656

У Источном Сарајеву је отворена новоизграђена болница “Србија”, у чију је изградњу уложено више од 54 милиона КМ, а планирано је да дугорочно пружа савремене медицинске услуге за 120.000 становника Сарајевско-романијске регије.

Грађани Сарајевско-романијске регије су добили потпуно нови савремени болнички комплекс са највишим стандардима дијагностике и лијечења.

Уз присуство највиших званичника Републике Србије и Републике Српске, представљена је нова болница која са претходно изграђеним поликлиничким дијелом чини функционално повезан комплекс од укупно 15.000 квадратних метара.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је поносна што се данас у Источном Сарајеву свечано отвара нова зграда Болнице “Србија” и истакла да су ова регија и овај град стратешки важни за Српску.

-Успјели смо опет и показали да радимо, градимо и развијамо Републику Српску – рекла је Цвијановићева.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је на овом подручју било много отворених инфраструктурних проблема, који се полако рјешавају и да је изградњом болнице завршена прва фаза, а сада са одговорним људима треба видјети како даље.

-Желим вам да што дуже из даљине гледате овај објекат – поручио је Додик и додао да је болница за све људе којима је потребна помоћ.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да ће болница у Источном Сарајеву поносно носити назив “Србија” као знак захвалности Србији за подршку у ратном и поратном периоду.

Он је истакао да је нова болница у Источном Сарајеву савремена, модерна здравствена установа која пружа комфор пацијентима и добре услове рада здравственим радницима.

Богданић је истакао да је ово пројекат по принципу кључ у руке, те да здравствени радници, осим знања и способности, из старе болнице не треба да понесу ништа друго.

Операционе сале су опремљене најсавременијим операционим столовима са свим додацима и неопходном хируршком и анестезиолошком опремом. Поред централног операционог блока ту је и операциони блок за гинекологију и акушерство-породилишта са операционом салом и порођајним столовима, као и собама за опоравак пацијената са сестринским пунктом, мушким и женским санитарним пропусником, простором за припрему пацијената за операцију, приручне лабораторије са банком крви.

Подсјећамо 7. јула 2017. године потписан је Уговор о реализацији пројекта „Пројектовање, изградња и опремање нове ЈЗУ болница Источно Сарајево“ по принципу кључ у руке са групом понуђача „Марковић инвест-РМ“ д.о.о Лакташи и „Медицал“ д.о.о Мостар, са укупном цијеном од 54.502.101,28 КМ са урачунатим ПДВ-ом.

Планирано је да нова болница у Источном Сарајеву дугорочно пружа савремене медицинске услуге за 120.000 становника Сарајевско-романијске регије.

Болница је назив добила као знак захвалности Србији за лијечење грађана Сарајевско-романијске регије у ратном и поратном периоду, као и за сталну подршку и допринос у едукацији здравствених радника с циљем развоја здравственог система на подручју Источног Сарајева.

 

/Kaтера/