СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ „ДАНИ КИНОТЕКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

1197

Предсjедник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић присуствовао је свечаном отварању манифестације „Дани Кинотеке Републике Српске“, посвећене обиљежавању 25 година од оснивања филмског архива Републике Српске.

Манифестација је отворена у Културном центру Пале, а посјетиоцима је приказан документарни филм „Кинотека Републике Српске – мисија која траје“.
Током свечане церемоније додијељене су три повеље, те 20 признања и захвалница институцијама и појединцима заслужним за развој Кинотеке Српске.

Повеља је постхумно додијељена идејном оснивачу и првом директору „Срна филма“, филмском редитељу Миодрагу Тарани, док су друге двије додијељене Војном филмском центру „Застава филм“ Београд и управнику Архива југословенске кинотеке Александру Саши Ердељановићу.

Овом тродневном манифестацијом, Кинотека Српске обиљежава 25 година од оснивања филмског архива, првобитно у оквиру „Срна филма“, а од 2009. године
као републичке установе културе.

Отварању „Дана Кинотеке Републике Српске“ присуствовао је и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

У културно-умјетничком дијелу програма учествовала је Зорана Гуја са својим етно-оркестром, а у фоајеу Културног центра уприличена је изложба фотографија филмске опреме, као и неколико раритених филмских камера у власништву Кинотеке Републике Српске.

Посебан дио ове манифестације посвећен је сјећању на филмског редитеља Миодрага Тарану, идејног оснивача и првог директора „Срна филма“.