„ТРКА КРОЗ СРБИЈУ“ ПРВИ ПУТ КРЕЋЕ ИЗ СРПСКЕ, ИЗ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

1065

Све је спремно за предстојећу 59. Међународну бициклистичку трку кроз Србију, која први пут почиње из Републике Српске, а биће одржана од понедјељка до петка, 29. јула до 2. августа, саопштили су данас у Београду организатори ове манифестације.

Трка ће се возити од Источног Сарајева преко Јахорине, Пала, Прибоја, Златибора, Чајетине, Мионице и Београда до Пожаревца, речено је на конференцији за новинаре.

Предсједник Бициклистичког савеза Републике Српске Владимир Куваља рекао је да ће овогодишње издање трке бити сигурно једно од највећих у посљедњих 10 година.

„Оно што је сигурно интересантно је то што `Трка кроз Србију` први пут стартује из друге земље, овај пут из Републике Српске, из БиХ, и то је једна од највећих новина и ТО што је овогодишња трка и квалификациона за Олимпијске игре у Токију“, рекао је он.

Куваља је истакао и да је велика заинтересованост јаких екипа показала да ова трка важи за једну од највећих манифестација.

„Она је сигурно највећи промотер Србије у туристичком смислу јер бициклизам сви користе као промоцију земље, а у овом случају двије земље“, рекао је он.

Кувања је нагласио значај трке и са аспекта конекције и разрађивања специјалних и паралелних веза између Србије и Републике Српске.

Он је напоменуо да ће бициклисти прећи границу у другој етапи између Јахорине и Прибоја, преко граничног прелаза Увац без заустављања.

Предсједник Бициклистичког савеза Србије Бранко Бановић рекао је да се свуда у свијету овакви догађаји користе за промоцију и земље и бициклизма.

Према његовим ријечима, бициклистички спорт је један од начина за промоцију и туристичких потенцијала.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да ће церемонија свечаног отварања те трке бити организована у понедјељак, 29. јула, у 18.00 часова и да ће тај град, као Пале и Јахорина, бити добри домаћини.

Он је изразио задовољство и због слогана трке „Бициклизам туризма“, те нагласио њен значаја за туристичку промоцију Јахорине.

Овогодишња „Трка кроз Србију“ једна је од најмасовнијих, што показује око 150 учесника из тридесетак држава, међу којима су бициклисти из Француске, Италије, Холандије, Велике Британије и Румуније.

Трка ће се возити од Источног Сарајева, где је старт заказан за 30. јули преко Јахорине, Пала, Прибоја, Златибора, Чајетине, Мионице и Београда до Пожаревца.
/Срна/