ГРАД ИСТОЧНО САРАЈЕВО ДОБИЈА СВОЈУ ТЕЛЕВИЗИЈУ, ПОВЕЉА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО ДОДИЈЕЉЕНА ВЛАДИ СРБИЈЕ

1133

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас одлуку о давању сагласности јавном предузећу Градски радио о куповини власничког удјела у стоодстотном износу од предузећа“Медија маркет“, односно, Телевизије ОСМ Пале. Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић појаснио је да је Град препознао да мора активније кренути у промоцију свих својих потенцијала са свих шест општина, а јединствена прилика за то је понуда на тржишту „Медија маркета“, односно паљанске ОСМ телевизије.

Вучетић је подсјетио да је томе претходила одлука о кредитном задужењу града у износу од 300.000 КМ који су намијењени за куповину телевизије, док ће преостали дио средстава бити планиран буџетом за наредну годину.

„У току су преговори и друга рата ће бити до износа од 300.000 КМ, више од тога неће бити. Предузеће ОСМ телевизија нема неизмирених обавеза према држави, преузимамо чисто стање, а раднике ће преузети јавно предузеће Градски радио“, рекао је Вучетић.

Скупштина града усвојила је данас приједлоге о наградама и признањима, која ће бити додијељена поводом славе града Источно Сарајево-Светог Петра Дабробосанског. Повеља града Источно Сарајево додјељује се Влади Србије, Златна плакета града постхумно се додјељује Предрагу Ласици, а захвалница Синиши Берјану.

Предсједник комисије за награде и признања Горан Шеховац рекао је, образлажући приједлог ове комисије, да је Влада Србије задужила грађане Источног, некада Српског Сарајева, још из времена одбрамбено-отаџбинског рата.

„Влада Србије посљедњих година инвестирала је значајна средства у изградњу објеката и инфраструктуре на подручју нашег града“, рекао је Шеховац, подсјећајући да су, помоћу средстава која су стигла из Србије реализовани значајни пројекти у свим градским општинама. Шеховац је рекао да је, на приједлог Клуба одборника СДС, златна плакета постхумно додијљена бившем градоначелник Источног Сарајева Предрагу Ласици, који је дао немјерљив допринос изградњи овог града, а да је због својих заслуга у развоју Универзитета Источно Сарајево и промоцији нашег града, захвалницу заслужено добио актуелни амбасадор БиХ у Јапану, Синиша Берјан.

Одборници су усвојили и информацију о стању на Универзитету за 2018/2019. годину у којој је наведено да је ова високошколска установа у прошлој години остварила суфицит од 1.000.000 КМ. Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић рекао је да је ова установа извршила све обавезе у року те да је у буџет Републике Српске вратила 329.000 КМ. Он је додао и да је регулисан радно-правни статус 35 наставника, а ријеч је о наставницима који су имали закључен уговор о раду са Универзитетом и уговор о раду са још неким послодавцем у земљи и иностранству.

Пашалић је рекао да је посљедњих година изражен пад броја уписаних студената.
Он је изразио наду да ће проблем у вези са акредитацијом Универзитета убрзо бити ријешен, јер је то утицало и на број пријављених студената.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић каже је да је евидентан константан пад уписа студената на подручју града, али и додао да је неопходно да Универзитет ради на репродукцији властитог наставног кадра.

Када је ријеч о информацији о стању борачко-инвалидске заштите на подручју града, Вучетић је рекао да град заједно са општинама у његовом саставу на годишњем нивоу издваја око 650.000 КМ за директна и допунска права борачких организација.

Говорећи о и информацији о стању у привреди на подручју Источног Сарајева за прошлу годину, Вучетић је рекао да је за Сарајевско-романијску регију карактеристично да највеће приходе остварују привредне гране трговина на велико и мало, грађевинарство, пољопривреда, шумарство и прерађивачка индустрија.

Одборници су усвојили и извјештај о реализацији пројеката и манифестација из области културе, које финансира град, са извјештајем о утрошеним средствима за прошлу годину, а донесена је и одлука о додјели награда и признања града.

 

 

Град Источно Сарајево/Срна