У НОВЕМБРУ НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА „АЛПИНИЗАМ НА РОМАНИЈИ“, УЗ ПОДРШКУ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

839

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је данас, приликом разговора са предсједником Планинарско-еколошког друштва “Романија“ са Пала Радојем Војводићем да је то једно од ријетких друштава на овом подручју чији је рад фокусиран на очување животне средине и, што је веома значајно, рад са дјецом.

„Веома је важно да код дјеце, од најранијег доба, развијамо свијест о важности очувања животне средине и љубав према природи. Ово друштво, путем бројних активности које реализује током године, даје значајан допринос у тој области“, рекао је Вуковић, похваливши ангажованост и ентузијазам предсједника друштва Радоја Војводића.

Вуковић је рекао да му је изузетно драго што је, као представник тадашње паљанске власти, учествовао у реализацији пројеката који су помогли унапређење рада Планинарско-еколошког друштва “Романија“  и допринијели афирмацији ових активности.

„У то вријеме помогли смо изградњу Планинарског дома у Стајни, у просторијама руинираног објекта некадашње школе, који је нашом одлуком уступљен овом друштву. У Спортско-пословном центру „Пеки“ обезбиједили смо просторије за рад спортским колективима, па и овом друштву, које смо им уступили на коришћење без надокнаде. Сматрам да сада у Палама постоје веома добри услови за рад овог друштва“, рекао је Вуковић.

Војводић је истакао да је сарадња са општином Пале и подршка локалне заједнице била значајна, те да је  Планинарско-еколошко друштво “Романија“, захваљујући томе, једно од ријетких друштава које има такву инфраструктуру. „Морам истаћи да имамо добру сарадњу и са Градом Источно Сарајево, Туристичком организацијом Јахорина-Град Источно Сарајево и Планинарским савезом РС“, рекао је Војводић.

„Од 20-29. септембра организоваћемо Други међународни алпинистички камп на Романији на којем ће учествовати екипе из Републике Српске, Србије и Црне Горе, а на којем очекујемо долазак одређеног броја инструктора који посједују међународну лиценцу“, рекао је Војводић.

Војводић каже да је Романија, захваљујући условима које има, наставни центар за алпинизам и слободно пењање, уз полигоне за обуку код Новакове пећине и у Рогоушићима.

У априлу ове годие, ПЕД „Романија“ била је домаћин Првенству Републике Српске у оријентацији, а очекује их још једна значајна манифестације.

„Од 1. до 3. новембра, уз помоћ Града Источно Сарајево, Факултета спорта и физичког васпитања из Београда и Факултета физичког васпитања и спорта Универзитета у Источном Сарајеву организоваћемо Међународно-научну конференцију ‘Алпинизам на Романији’ на којој ће учествовати еминентни предавачи из Источног Сарајева, Београда и Подгорице. Тим догађајем обиљежићемо 90 година алпинизма на нашим просторима“, најавио је Војводић.

Војводић каже да и ПЕД „Романија“ ове године слави значајан јубилеј – 40 година постојања и рада.