У ПЛАНУ ИЗГРАДЊА КАПИЈЕ ГРАДА И СПОМЕНИКА СРПСКОЈ

1434

Источном Сарајеву у плану је изградња два споменика, од којих би један био у насељу Голи Kоран на Палама, гдје су доношене најважније одлуке за стварање Републике Српске, а други би носио назив Kапија града – која би симболизовала 120.000 Срба који су били приморани да напусте Сарајево у протеклом рату.

Скупштина града Источно Сарајево је на посљедњој сједници усвојила закључак којим је обавезала градоначелника Ненада Вуковића да у буџету за 2020. годину или ребалансом планира средства за идејно рјешење и пројекат два спомен-обиљежја која се односе на протекли одбрамбено-отаџбински рат.

Вуковић је рекао Срни да је закључак усвојен на иницијативу одборника Горана Шеховца, који је и предсједник Борачке организације “Илиџански борац”.

Један споменик носио би назив Споменик Републици Српској, градио би се у насељу Голи Kоран на Палама и имао би посебну симболику, с обзиром на то да су најважније одлуке за стварање Српске и све институције створене управо на Палама”, каже Вуковић.

Према његовим ријечима, други споменик носио би назив Kапија града или Тријумфална капија и имао би посебну симболику када је у питању егзодус Срба из Сарајева.

Kапија града би на неки начин симболизовала око 120.000 Срба који су избјегли из Сарајева на почетку рата или за вријеме егзодуса крајем 1995. и почетком 1996. године”, наглашава Вуковић и додаје да је план да се тај споменик гради на мјесту гђе се спајају општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, што, опет, има неку врсту симболике.

Он напомиње да је о овој идеји раније разговарао са високим званичницима и добио начелну сагласност српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, као и министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Према његовим ријечима, постоји сагласност и других релевантних политичких фактора на простору Источног Сарајева у вези са изградњом ова два спомен-обиљежја, која би заокружила укупну слику свих потребних споменика који се односе на протекли одбрамбено-отаџбински рат.

“У питању су велика спомен-обиљежја која захтијевају већа средства и укључивање свих нивоа власти за финансирање и реализацију”, нагласио је Вуковић и додао да је увјерен да ће и све остале борачке организације на подручју града подржати ову иницијативу, јер би то била важна спомен-обиљежја и за Источлно Сарајево, Пале и за цијелу Републику Српску.

Шеховац је рекао Срни да је град Источно Сарајево заслужио да има неку знаменитост која би била препознатљива у региону, због чега је покренуо иницијативу о изградњи спомен-обиљежја музејског типа, које би носило назив Тријумфална капија, односно Kапија града Источно Сарајево.

Он је истакао да би Тријумфална капија била посвећена Србима који су убијени у Сарајеву, погинулим сарајевским Србима, као и оним који су тај град напустили.

Жеља нам је да тај споменик покаже истину о сарајевским Србима, који нису били агресори“, истакао је Шеховац.

Он појашњава да би капија града била на спајању двије општине у улици којом су скоро сви избјегли Срби из Сарајева, а посебно за вријеме егзодуса.

Шеховац је рекао да споменик на Kорану треба да подсјећа на то да су Пале пријестоница Републике Српске и да су ту донесене све велике одлуке када је у питању опстанак Српске.

 

/Срна/