СОКОЛАЦ- Пренос моштију свештеномученика Велимира Мијатовића

1173

Уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома у суботу, 8. јуна, биће пренесене мошти свештеномученика Велимира Мијатовића из села Закомо код Рогатице у Цркву Светог пророка Илије на Сокоцу.
Протојереј ставрофор Илија Чупић, старјешина Црквене општине Соколац, рекао је Срни да је дочек моштију свештеномученика Велимира Мијатовића планиран у 14.00 часова у порти овог храма.

Он је навео да је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве прогласио Велимира Мијатовића за свештеномученика у мају 2005. године.

Велимир Мијатовић рођен је 1901. године на Сокоцу. По завршетку Богословије у Сарајеву, рукоположен је за свештеника 1923. године од митрополита Петра Зимоњића у Парохији гласиначко-кошутичкој и Првој рогатичкој, одакле су га почетком Другог свјетског рата усташе протјерале у Србију.

Протојереј Чупић каже да је Мијатовића и његовог ђака Милоша Ћосовића, по повратку у ратом опустошену парохију, убила без икаквог повода патрола Санџачке партизанске бригаде у марту 1945. године у селу Закомо код Рогатице, гдје су га вјерни сељани и сахранили.

Из Црквене општине Соколац, која је организатор преноса моштију свештеномученика Велимира Мијатовића, позивају вјернике да присуствује овом историјском догађају.

 

/Срна/