У ПОНЕДЈЕЉАК ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА

1069

Удружење „Перспектива плус“ и  Град Источно Сарајево, поводом обиљежавања Међународног дана борбе против насиља над женама, организују панел дискусију о теми „Насиље над женама, с освртом на новине у Закону о заштити од насиља у породици Републике Српске“.

О овој теми говориће панелиста, проф.др Иванка Марковић, редовни професор на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци и предсједник Савјета за сузбијање насиља у породици.

Панел дискусија биће одржана у понедјељак, 25.11.2019. године у сали Скупштине града Источно Сарајево, с почетком у  18 часова.

У оквиру активности које се спроводе  поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, биће постављени плакати на аутобуским стајалиштима са СОС бројем и бројем полиције, а на више локација на подручју града  биће  дијељени флајери. Обиљежавање Међународног дана борбе против насиља над женама почеће 25. новембра и трајаће 16 дана.

Према подацима истраживања Агенције за равноправност полова БиХ, у Републици Српској чак 47,3 % жена, након навршене 15. године,  било је изложено насиљу. Најзаступљенији облици насиља су психолошко, физичко, економско и сексуално насиље. У Босни И Херцеговини је свака трећа жена доживјела физичко насиље. У већини случајева, дјеца која одрастају у насилним породицама и сами постају насилници и жртве.