У СРИЈЕДУ ПОЧИЊЕ 12. САБОР СРПСКОГ ИЗВОРНОГ СТВАРАЛАШТВА

1548

Изложбом „Радо Србин иде у војнике“ аутора Бранка Пјевића, у Парохијском дому у Војковићима у сриједу, 29. августа, биће отворен 12. Сабор српског изворног стваралаштва.
Предсједник организационог одбора Сабора српског изворног стваралаштва Ранко Скакавац рекао је новинарима у Источном Сарајеву да су припреме за овогодишњу манифестацију трајале два мјесеца, те да ће сви посјетиоци и ове године моћи да уживају у богатом културно-имјетничком програму.

Скакавац је навео да ће у четвртак, 30. августа, у 16.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево бити организована јавна трибина под називом „Очување српског јединства“, на којој ће говорити професори српског језика Милош Ковачевић и Јасмина Јанковић.

Он је додао да ће у петак, 31. августа, у Трнову бити одржано саборско вече гдје ће наступити Културно-умјетничко друштва „Звечан“ са Косова и Метохије, женске вокалне групе из Лесковца и Кикинде и СКУД „Војковићи“ са свим секцијама.

„У суботу, 1. септембра, у порти Храма Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима биће приређена смотра фолклора на коју је позвано 13 културно-умјетничких друштава са подручја Сарајевско-романијске регије и Херцеговине, а наступиће и појац Љуба Манасијевић“, истакао је Скакавац.

Према његовим ријечима, посљедњег дана манифестације, у недјељу, 2. септембра, у 11.00 часова испред Храма у Војковићима почиње такмичарски дио у изворном пјевању на који се ове године пријавио највећи број учесника.

Око 17.00 часова требало би да буду проглашени побједници и уручене дипломе, а након тога требало би да почне и народно весеље.

Члан организационог одбора 12. Сабора српског изворног стваралаштва Јадранка Регоје појаснила је да се ова манифестација сваке године одржава под одређеним слоганом, који у себи садржи нешто од историје, традиције или културе српског народа.

„Ове године је то наслов предивне српске пјесме са Косова и Метохије `Са Косова зора свиће` и под тим слоганом ће у порти Храма у Војковићима бити показано непроцјењиво културно благо српског народа“, поручила је Регоје.

Она је истакла да је Сабор српског изворног стваралаштва у свом значају и са свог културног аспекта превазишао оквире локалног сабора јер на њега долазе разна културно-умјетничка друштва из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је Сабор српског изворног стваралаштва једна од најзначајнијих манифестација на подручју ове локалне заједнице, а с циљем очувања српске традиције и културе.

„Сваке године манифестација има тему којом организатори покушавају да врате све што је на неки начин отишло у заборав, а што српски народ и ми који живимо у Источном Сарајеву не треба да заборавимо“, истакао је Божовић, поручивши да ће општина Источна Илиџа и у будућности наставити да подржава ову манифестацију.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да је Сабор српског изворног стваралаштва манифестација која је од самог почетка прихваћена као градска јер се одржава у више градских општина.

Лучић је нагласио да град Источно Сарајево наставити да подржава ову манифестацију јер је веома битна за очување српске културе, традиције и обичаја.

Генерални покровитељ 12. Сабора српског изворног стваралаштва је општина Источна Илиџа, а организацију су помогли град Источно Сарајево, те бројни спонзори.
/Срна/