УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ У ИЗНОСУ 11.214.431 КМ

782

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас буџет за наредну годину у износу 11.214.431 КМ, што је више за око 900.000 КМ у односу на нацрт.

Буџетом су планирана и неутрошена кредитна средства у износу 933.958 КМ за пројекте који ће бити реализовани у 2020. години, а чија реализација није завршена ове године због специфичности пројеката и начина реализације.

Градоначелник Ненад Вуковић рекао је да је буџет реалан и остварив и да то показује да се Градска управа одговорно понаша према средствима грађана.

Вуковић је рекао да средства у износу од 200.000 КМ за Аграрни фонд представљају нову позицију у буџету, као и средства у износу 350.000 КМ намијењена за Градски радио и телевизију.

Градоначелник је истакао је за субвенцију јавног градског превоза планирано око 300.000 КМ, а из тих средстава, и у овој зимској сезони, биће финансиран бесплатан превоз дјеце на Јахорину у оквиру Пројекта бесплатног скијања.

На захтјев Полицијске управе Источно Сарајево у буџету за наредну годину обезбијеђена су и средства за наставак развоја система видео-надзора који већ даје добре резултате.

„Систем ће бити унапријеђен уређајима којима ће бити побољшана могућност снимања у ноћним часовима, што ће подићи безбједност грађана на виши ниво“, појаснио је Вуковић.

„Највећи успјех овог буџета јесте што смо успјели да обезбиједимо повећање од 15 одсто за плате припадницима Територијалне ватрогасне јединице  јер раде у отежаним условима“, рекао је Вуковић. Вуковић је додао да Градска управа најмање три године покушава да обезбиједи ово повећање за припаднике ТВЈ, које им по закону припада, али да до сада није успјела да добије сагласност Министарства финансија РС на неопходно повећање на тој позицији у буџету.

Вуковић је нагласио да је буџет дијелом коригован на данашњој сједници, како би се изашло у сусрет опозиционим странкама, те да је усвојен амандман којим је предвиђено по 10.000 КМ за Дом здравља и Комунално предузеће у општини Трново, као и додатних 10.000 КМ за одржавање Војничког гробља на Сокоцу.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дамјан Шкипина рекао је да је ова странка уложила десетак амандмана на буџет града укупне вриједности око 200.000 КМ, али да, како је навео, ниједан није прихваћен, због чега нису подржали буџет.

Одборник СДС Горан Шеховац рекао је да су одборници СНСД поступили некоректно и непоштено, јер су предлагали повећање средстава за Азил за псе у Источном Старом Граду, чему су се претходних година противили, као и за одржавање Војничког гробља на Сокоцу, за шта Град редовно годишње издваја око 70.000 КМ.

„Пошто се сада одједном брину за Војничко гробље на Сокоцу, предлажем им да учине нешто како би о овом гробљу почела да води рачуна Влада Републике Српске, јер то гробље је добило статус спомен-комплекса од посебног значаја за Српску“, нагласио је Шеховац.

Шеховац је рекао да су одборници СДС подржали буџет за наредну годину јер је реалан и остварив.

Одборници су данас разријешили вршиоца дужности директора Градског радија Сњежану Мачар, а за новог вршиоца дужности директора именовали Марка Сикиму.

Са дневног реда скинута је информација о стању у области спорта на подручју града у 2017/2018. години, а усвојени су Програм рада Скупштине града и Програм рада Градске управе Источно Сарајево за идућу годину.