УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА И ГРАДСКЕ УПРАВЕ

1431

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас извјештај о раду градоначелника и Градске управе у прошлој години, извјештаје о раду и финансијском пословању предузећа и установа чији је оснивач Град, као и план пословања за ову годину.

Одборници су разматрали рад Матичне библиотеке Источно Сарајево, Градске развојне агенције и Туристичке организације Источно Сарајево.

„Град Источно Сарајево наставио је финансијску стабилност, као одговорна и озбиљна иституција. Трошимо колико имамо и настојимо да остваримо приходе које можемо да обезбиједимо. То није добит само за Градску управу, него и за све општине“, рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, образлажући на Скупштини града Извјештај о раду градоначелника и Градске управе за 2017. годину.

Вуковић је рекао да Град Источно Сарајево може бити примјер другим локалним заједницама и вишим нивоима власти како се може пословати без дефицита, „крпљења рупа“ и санирања буџета. Вуковић је захвалио претходном руководству које је, како је рекао, поставило темеље успјешном пословању Града Источно Сарајево. „Претходни градоначелник и градско руководство оставили су изузетно стабилну ситуацију и омогућили да се финансијска стабилност Града Источно Сарајево одржи у претходној години и заврши позитивним резултатом на крају године“, нагласио је Вуковић.

„Имамо политику отворености према грађанима и свим институцијама, како у ближем окружењу, тако и на нивоу РС и БиХ. Институције не раздвајамо према политичким странкама и овдје су сви добродошли. Имамо способност да разумијемо ново вријеме које тражи такав приступ. Посебну пажњу посветили смо раду са општинама, а политичке тензије смо спустили на нижи ново, кад је ријеч о односу Града и општина. Организовали смо састанке са свим начелницима и разговарали о бројним темама које су важне за грађане свих шест општина, те постигли договор о реализацији заједничких пројеката. Очекујемо и од других политичких представника да се понашају на исти начин према нама, да примијете нашу добронамјерност и политику коју водимо у интересу грађана Источног Сарајева“, истакао је Вуковић.

Градоначелник Источног Сарајева подсјетио је на прошлогодишњу посјету предсједника Србије овом граду, рекавши да је то историјски догађај, јер је предсједник Србије дао значај овом граду и његовим грађанима који су га стварали. Према његовим ријечима, посјета Вучића има и политичку тежину. Довела је до каснијег потписивања споразума са Градом Београдом о подршци EYOF-у и отворила наш пут према Србији.

Вуковић је говорио и о пројектима који су реализовани, као и оним чија је реализација планирана за ову годину. Истакао је пројекат тзв. „паметног превоза“ чија је прва фаза реализована.

Говорећи о раду градских предузећа и установа, Вуковић је рекао да Градска развојна агенција може да буде сервис којем су потребне иницијативе, да би резултати били бољи. Вуковић каже да је понудио свим начелницима општина и привредним субјектима услуге Градске развојне агенција, а да о раду агенције најбоље говори то што су представници Развојне агенције РС задовољни радом наше градске агенције. „Туристичка организација овог града направила је нови корак када је ријеч о маркетингу и промоцији туристичких потенцијала.Драго ми је што људи из Туристичке организације препознају и друге туристичке потенцијале и промовишу их са истом снагом и енергијом као што промовишу Јахорину“, истакао је Вуковић.

Коментаришући иницијативу за оснивање Музеја одбрамбено-отаџбинског рата, Вуковић је нагласио да Источно Сарајево заслужује да та установа буде на подручју овог града, а посебно Пале, „као родно мјесто Републике Српске“.

„Град је у буџету издвојио средства за израду пројектне документације за Музеј, како бисмо створили могућност да тражимо новац од Републике Српске и саградимо један такав објекат“, каже Вуковић.

Он је додао да је градња музеја обавеза Републике Српске, али да ће и град Источно Сарајево учинити све што је у његовој надлежности.

На дневном реду сједнице биле су и одлука о разрјешењу чланова Одбора за жалбе Градске управе Источно Сарајево, те одлука о именовању вршилаца дужности чланова Одбора за жалбе Градске управе Источно Сарајево.

Одборници су разматрали и информацију о издатим еколошким дозволама на подручју града Источно Сарајево за прошлу годину.