УСВОЈЕН НАЦРТ БУЏЕТА ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ ОД ОКО 9.700.000 КМ, ПЛАНИРАНЕ ЗНАЧАЈНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

1467

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас Нацрт буџета града за 2018. годину у износу 9.669.239 КМ, што је за 1.068.739 КМ више од плана буџета за ову годину.

Скупштина града усвојила је и Нацрт ребаланса буџета за ову годину у износу 8.534.060 КМ, што је за 66.440 КМ мање у односу на планирани буџет.

Усвојена је Oдлука о расподјели суфицита из 2016. године у износу 241.939 КМ.

Планирано је  да се из суфицита општини Источни Стари Град додијели 100.000 КМ, Дому здравља Трново 20.000 КМ, за набавку опреме за градски радио предвиђено je 55.000 КМ, за преуређење просторија радија који ће бити смјештен у згради Градске управе биће издвојено 6.939 КМ, за набавку возила Туристичкој организацији града 28.000 КМ, за суфинансирање пројеката средњим школама 30.000 КМ и помоћ вјерским заједницама у износу од 2.000 КМ.

Одборници су усвојили и Етички кодекс понашања изабраних представника Скупштине и Градске управе Источно Сарајево, као и Одлуку о давању сагласности на престанак рада Фондације „Центар за едукацију, иновације и предузетништво“ Источно Сарајево.

Скупштина града разматрала је и информацију о стању у области спорта на подручју града у 2016/2017.години. У оквиру ове тачке дневног реда, усвојен је закључак да џудисти Немањи Мајдову, освајачу златне медаље на Свјетском првенству, Град Источно Сарајево додијели пословни простор у Спортској дворани у Источном Новом Сарајеву. То питање биће регулисано приликом рјешавања имовинско-правних односа између града Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево, с обзиром на то да је дио те дворане у власништву Града.

Одборници Скупштине града усвојили су данас и Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о комуналним таксама на подручју града, којом је предвиђено повећање износа комуналне таксе за субјекте који остварују екстра-профит у Источном Сарајеву.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је Одлука о измјенама и допунама Одлуке о комуналним таксама на подручју града оправдана, јер у односу на остале градове у Републици Српској, Источно Сарајево има најниже таксе.

„Повећање такси се не односи на грађане и мале привреднике, нити реални сектор. Ово се првенствено односи на кладионице, пословнице банака, пренос и производњу електричне енергије, кao и телекомуникационе системе. Ово повећање неће нанијети никакву штету фирмама, посебно ако узмемо у обзир колике приходе остварују наведена предузећа“, појаснио је Вуковић.

Вуковић је подсјетио да су се током скупштинског засједања могле чути информације да поједини субјекти који немају сједиште у РС, али послују на подручју града, осварују годишњи профит по стотину или двије стотине милиона КМ, што значи да је то новац који се износи из Републике Српске.

„Када се каже да је некоме повећана такса 100 одсто, то ће некоме звучати можда интерeсантно, али ако неко зарађује мјесечно стотине хиљада марака, њему неће бити велики издатак да умјесто, рецимо, досадашњих 200 КМ плати 400 КМ за комуналну таксу. То ће бити новац који ће бити враћен у овај град и наше општине, јер ће бити усмјерен на одређене пројекте и инвестиције који ће користити свима нама“, нагласио је Вуковић, понављајући да ће износи такси и поред повећања бити међу најнижим у Републици Српској.

Говорећи о Одлуци о ребалансу буџета, Вуковић је рекао да је буџет за 2017. годину био толико добро испланиран да су из надлежног министарства обавијештени да није потребно ни доносити ребаланс, али је донесен због озбиљности и одговорности према Скупштини града.

Према његовим ријечима, у Нацрту буџета планирано је 30.000 КМ за пројекат „паметног превоза“, који ће омогућити праћење свих аутобуса који се крећу на редовним, али и на субвенционисаним линијама, тако да ће се на тај начин знати које линије би требало да се субвенционишу и у коликим износима.

„На основу софтвера који ће бити инсталисан у граду и GPS уређаја у аутобусима, моћи ћемо да пратимо све градске линије и да тачно знамо који аутобус је возио на одређеној релацији, колико километара је прешао, колико је било путника у возилу итд. До сада нисмо имали строгу контролу у том смислу, нисмо чак ни знали понекад да ли је одређени аутобус уопште возио у предвиђено вријеме на неке нерентабилне локације, међутим, након реализације овог пројекта биће уведен потпуни ред и контрола у овој области. Путем овог система контролисаћемо и возила у Територијалној ватрогасној јединици Источно Сарајево“, рекао је Вуковић.

Он је додао да ће у наредној години бити издвојено око 30.000 КМ за успостављање редовне аутобуске линије за Јахорину у току зимске сезоне. То укључује и бесплатан превоз ученика на Јахорину, што је предвиђено недавно потписаним споразмом о бесплатном скијању за дјецу Источног Сарајева.

Вуковић је напоменуо да ће град са 30.000 КМ суфинансирати и наставак изградње спомен-обиљежја на Вељинама, а биће издвојено и 10.000 КМ за израду пројектне документације за музеј одбрамбено-отаџбинског рата на Палама.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић најавио је да ће у наредних 15 дана бити одржана јавна расправа о Нацрту буџета града Источно Сарајево за 2018. годину, a да ће одборници и јавност имати могућност да дају амандмане који могу утицати на промјену буџета за наредну годину.

„Нацрт буџата који се данас нашао пред одборницима, можда ће до наредног скупштинског засједања да претрпи одређене измјене, али то је неки оквир којег ћемо се држати“, рекао је Лучић.

Лучић је навео да је Нацртом буџета планирано да средства из оствареног суфицита из 2016. године, једним дијелом буду усмјерена за помоћ неразвијеним општинама Источном Старом Граду и Трнову, односно, Дому здравља у Трнову.

Према његовим ријечима, дио средстава биће употријебљен за оснивање новог радија у Источном Сарајеву и његово опремање. Данашњом одлуком, новоосновани Pадио Источно Сарајево преименован је у Градски радио.

Према Лучићевим ријечима, за пројекте у средњошколским центрима у граду у наредној години биће издвојено 30.000 КМ.

„У Нацрту буџета предвиђена су и средства намијењена за куповину најквалитетнијих надзорних камера, које ће допринијети побољшању безбједности на подручју града Источно Сарајево. To ће бити реализовано у оквиру заједничког пројекта са МУП-ом РС, односно, Полицијском управом Источно Сарајево. За пројекат „Безбједније Источно Сарајево“ Градска управа издвојиће 200.000 КМ, док ће преосталих 200.000 КМ финансирати четири општине. Источни Стари Град и Трново, као неразвијене општине, неће имати финансијског учешћа у овом пројекту“, истакао је Лучић.

Наредне године, Град Источно Сарајево финансираће и инсталисање тзв. слободног Wi-Fi-ja на 11 локација. На најатрактивнијим локацијама на подручју свих општина биће уведен бесплатан интернет. У општини Пале грађани ће имати бесплатан интернет у Олимпијском парку и на Студентском тргу, као и на локалитету Пољица на Јахорини. У Источном Старом Граду бесплатан Wi-Fi биће на Брусу, у Источном Новом Сарајеву на подручју новог градског трга, а грађани ће моћи да се бесплатно повежу на интернет и у најатрактивнијем урбаном подручју Источне Илиџе. Општине Соколац и Трново своје приједлоге доставиће накнадно.

 

 

 

Фото: Бојана Арбиња