УСВОЈЕНА ОДЛУКА О РЕБАЛАНСУ БУЏЕТА, ВУКОВИЋ: РЕБАЛАНС УРАЂЕН ЗБОГ СУФИЦИТА ИЗ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

1601

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас Одлуку о нацрту ребаланса буџета града Источно Сарајево за 2018. годину у износу 9.868.024 КМ, што је за 193.524 КМ или два одсто више у односу на план. Основни разлози за ребаланс буџета јесу планирање расподјеле средстава оствареног суфицита, усклађивање планираних прихода, реалокација средстава и планирање обавеза за које средства нису била обезбијеђења у буџету.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је ребаланс буџета урађен због суфицита оствареног прошле године, јер та средства у износу 141.000 КМ треба да буду уврштена у овогодишњи буџет.

„Да није било суфицита оствареног прошле године, ми не бисмо ни морали радити ребаланс, што значи да смо буџет веома прецизно планирали. С обзиром на то да нема великих промјена у односу на план буџета, можемо се похвалити да смо пред завршетком још једне успјешне пословне године за град  Источно Сарајево“, истакао је Вуковић.

Вуковић је подсјетио да је највећи дио средстава из прошлогодишњег суфицита предвиђен за завршетак и опремање објекта новог ватрогасног дома.

Данас је усвојен и Извјештај EYOF-a о реализацији активности у 2018. години,а замјеник директора EYOF-a 2019 Натко Суџука упознао је одборнике о активностима у организацији Европског омладинског олимпијског фестивала, који ће бити одржан у Источном Сарајеву и Сарајеву, у фебруару сљедеће године.

Суџука је рекао ће Источно Сарајево бити спремно за ово велико спортско такмичење, које ће, како је истакао, бити најпосјећеније у историји одржавања EYOF-a, јер је најављен долазак такмичара из 46 земаља, што је највећи број учесника до сада.

Суџука је подсјетио да Источно Сарајево има три борилишта на којима ће бити одржана такмичења; Јахорину, Дворишта и Спортску дворану „Пеки“ у Палама.

„Очекујемо долазак око 1.100 такмичара и око 1.000 чланова екипа и гостију из цијеле Европе. На Јахорини  ће бити одржане трке мушког и женског слалома и велеслалома, на Двориштима ће бити одржано такмичење у биатлону, а Пале и дворана ‘Пеки’ биће домаћини карлинга, спорта који се први пут одржава на нашим просторима“, рекао је Суџука.

„Наше могућности, у Источном Сарајеву, су скромне. Град Сарајево има могућност да издвоји много више средстава од нас. Влада РС, посредством Олимпијског центра Јахорина, обезбиједила је 2,5 милиона КМ за уређење борилишта, а очекујемо још 1,5 милиона КМ, што је раније планирано за организацију овог догађаја. Надамо се да ћемо та средства добити, али и ако се то не деси, EYOF ће бити одржан. Овај град ће постојати и даље и сигуран сам да ћемо бити добри домаћини“, рекао је Суџука.

Суџука је рекао да је цермонија свечаног отварања планирана на Стадиону „Кошево“ у Сарајеву, а затварање Фестивала и додјела медаља предвиђени су на Стадиону „Славија“ у Источном Сарајеву.

Градоначелник источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је EYOF један од највећих догађаја у послијератном периоду који се организује у Источном Сарајеву и Сарајеву.

„Ово је шанса да се вратимо на сцену организације великих такмичења, а велики бенефит нам је и заоставштина коју ћемо имати након овог догађаја, првенствено кад је ријеч о инфраструктури. Дворишта, уз инфраструктуру која се обезбиједи, могу постати други центар нордијских такмичења у региону, а на Јахорини ћемо добити савршена борилишта за слалом и велеслалом. Показаћемо да смо у могућности да организујемо такмичења у спортовима који су нови и неразвијени на нашим просторима, као што је карлинг, који ће бити одржан у дворани ‘Пеки’, гдје ће бити монирана вјештачка ледена плоха“, рекао је Вуковић.

Вуковић је поновио да је EYOF шанса и за промоцију туризма у Источном Сарајеву.

„Град Источно Сарајево реализује овај пројекат у партнерству са Сарајевом, али ми, првенствено, поштујемо своје интересе и паритет у организацији заједничких активности“, рекао је Вуковић и позвао представнике медија да помогну у промоцији EYOF-а.

Одборници Скупштине града усвојили су данас и Одлуку о условима и начину продаје грађевинског земљишта у својини града Источно Сарајево.