ВЕЛИЧАНСТВЕНО ЗАТВАРАЊЕ EYOF-а 2019 У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

1504

У Источном Сарајеву синоћ је свечано затворен EYOF  2019 који је претходних дана окупио више од 1.500 такмичара из 46 европских земаља.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изразио је наду приликом обраћања на церемонији затварања да ће се након EYOF-a добар глас о Источном Сарајеву чути далеко и да смо као организатори положили важан испит који нас може квалификовати за велике догађаје у будућности. „Наредном домаћину желим успјех у организацији EYOF 2021.године и драго ми је што ћете баш овдје преузети заставу“, поручио је Вуковић.

„Захваљујем колегама из града Сарајева на партнерском и коректном односу, свим институцијама власти, предузећима, општинама, Влади Ребублике Српске, Федерације, Савјету министара, као и појединцима који су на било који начин помогли ову организацију. Спортски радници и волонтери су урадили најважнији и велики посао па се вама наискреније захваљујем у име Организационог одбора. EYOF сматрам успјехом многих од вас који сте овдје, а град Источно Сарајево поносним домаћином и суорганизатором. Пламен мира који смо недавно донијели из Рима, преко Бања Луке до Сарајева и Источног Сарајева нам је био и потребан и неопходан, а вриједности олимпизма ћемо, надам се, баштинити заувијек“. рекао је Вуковић.

Свечаности у Источном Сарајеву присуствовали су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, чланови Предсједништва БиХ, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер РС Радован Вишковић и бројне високе званице.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је приликом обраћања на церемонији затварања Европског омладинског олимпијског фестивала, да је заједнички направљен рам за љепшу слику са ових простора која се шаље према свијету.
„Било је крајње вријеме да на овај начин, заједно, пошаљемо слику са ових простора, сасвим другачију од оне која је годинама ишла. Ово је била прилика да се наши људи, као традиционално добри домаћини, покажу у тој својој врлини. Надам се да ће ови млади спортисти бити добри промотери управо тог доброг домаћинства и наше добре душе“, нагласио је Додик.

Он је рекао да све ово не би било могуће без добре организације Организационог одбора и сарадње Источног Сарајева и Сарајева, као и помоћи свих нивоа власти – Републике Српске, Федерације БиХ, до заједничког нивоа, Предсједништва БиХ и Савјета министара.

„Окупљени око ове идеје да игре буду одржане успјешно свакако је било могуће анимирати све са љубављу и жељом да све протекне на најбољи начин“, рекао је Додик и захвалио свима који су допринијели да Фестивал буде успјешн.

Он је навео да је ових пет дана било мјесто живота на борилиштима у Источном Сарајеву и Сарајеву, на Бјелашници и Јахорини.

Потпредсједник Европског олимпијског комитета Нилс Нигорд затворио је синоћ званично Европски омладински олимпијски фестивал EYOf 2019.
Током свечаности градоначелници Источног Сарајева Ненад Вуковић и Сарајева Абдулах Скака предали су заставу EYOf-а градоначелнику финског града Вукати Мику Килпелаинену, који је организатор наредног фестивала који ће бити одржан 2021. године.

Нигорд је захвалио за добру организацију EYOf-а у име Европског олимпијсог комитета и у име свих спортиста, поручивши да је протеклих пет дана урађено огроман и одличан посао.

Потпредсједник Европског олимпијског комитета истакао је да су градови Сарајево и Источно Сарајево успјели заједничком сарадњом испунити сан.

Церемонија затварања EYOf -а окончана је гашењем олимијског пламена и ватрометом, након чега је услиједио концерт групе „Милиграм“.

EYOf , који је отворен 10. фебруара, окупио је више од 1.500 младих спортиста из 46 европских земаља који су се такмичили у осам спортова – алпско скијање, биатлон, нордијско скијање, сноубординг, умјетничко клизање, брзо клизање, хокеј и карлинг.