ВУК СОКОВИЋ РАЗВИО ЗАСТАВУ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА НА НАЈВЕЋЕМ ВРХУ ЈУЖНЕ АМЕРИКЕ

1727

Застава Источног Сарајева завијорила је на највећем врху Јужне Америке, Аконкагва (Aconcagua) 6962м/нв, захваљујући нашем суграђанину Вуку Соковићу који учествује у експедицији на један од најзахтјевнијих врхова.

Експедиција је реализована у организацији „Extreme summit team“-а из Београда. У експедицији је учествовало 20 планинара из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније а на врх је приступило њих 17.

На путу ка врху дувао је вјетар брзине 120км/х а температура је у ноћи поласка ка врх била на четрдесетом подиоку испод нуле. Врх Аконакгава са висином од 6962м/нв представља највећи врх јужноамеричког континента и највећи врх свијета изван планинског масива који чине Химајали и Каракорум у Азији.

Технички не спада у захтјевне врхове али опасност се крије у сунчаном времену које посједује захваљујући географском положају на јужној хемисфери и које зна да поприлично превари планинаре и великом атмосферском притиску који је идентичан као ономе који влада на висинама од 8000м/нв на Хималајима и Каракоруму, те се због тога сматра као одличан припремни успон пред успоне на највеће свјетске врхове као што је Монт Еверест.

Ово је била изузетно успјешна експедиција ако узмемо у обзир да је излазност на врх Аконкагва око 20% у односу на укупан број планинара који приступе планини са намјером да стану ногом на њен сами врх, а нашем Вуку је ово четврти испењани континентални врх јер је у претходном периоду већ испењао највећи врх афричког континента Килиманџаро 5895м/нв 2008 године, у зиму 2009. највећи врх Европе, Елбрус 5642м/нв, крајем 2009. највећи врх Сјеверне Америке Денали (Монт МекКинли) 6189м/нв као и два успјешна успона на Мон Блан који са висином од 4810м/нв представља највећи врх Западне Европе и ЕУ, као и један од технички најзахтјевнијих врхова у Европи.