ВУЧЕТИЋ ОДАО ПОШТУ ВИДОВДАНСКИМ ЈУНАЦИМА

1193

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић положио је данас вијенац на гроб Гаврила Принципа, у Спомен-капели видовданским јунацима у Сарајеву, и одао пошту члановима „Младе Босне“.

Вучетић је рекао да видовдански јунаци за своја херојска дјела заслужују највећу почаст и вјечни пијетет.

„Чланови `Младе Босне` најзаслужнији су што је тадашња идеја српског народа о борби за слободу спроведена у дјело. Ни тада, аустроугарска пропаганда, ни данас покушаји прекрајања историје недобронамјерних људи, не могу да омаловаже и умање величину слободарског духа видовданских јунака и Гаврила Принципа“, рекао је Вучетић.

Према његовим ријечима, оно што су учинили видовдански хероји упућује на то да у Србима тиња и увијек живи жеља за слободом.

Вијенац на гроб Гаврила Принцип у Сарајеву  положили су начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и делегација Амбасаде Србије у БиХ.

На Видовдан, 28. јуна 1914. године, члан „Младе Босне“ Гаврило Принцип извршио је у Сарајеву атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, а од посљедица случајног рањавања преминула је његова супруга Софија Хотек.

Сарајевски атентат послужио је аустроугарским властима за напад на Србију, што је довело до избијања Првог свјетског рата.

Чланови „Младе Босне“ извршили су атентат у знак протеста против аустроугарске окупаторске политике и због тежње Срба за ослобођење и уједињење.

 

 

Срна/Град Источно Сарајево