ВУКАДИН: НАДАМО СЕ ДА НЕЋЕ БИТИ ШИРЕЊА ВАТРЕ

963

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево Његош Вукадин рекао је Срни да у гашењу пожара на Романији учествује довољан број људи, да се нада да ће у току дана бити стављен под контролу и да неће бити ширења ватре.

Он каже да се пожар смањује када дејствује хеликоптер републичког Хеликоптерског сервиса, као и да је видљивост због дима смањена и да је терен неприступачан.

Вукадин је појаснио да се на неким дијеловима мора чекати да гори од 500 метара до километар, како би тек онда људи могли прићи да гасе.

Руководилац Службе цивилне заштите општине Пале Драган Елек рекао је Срни да хеликоптер републичког Хеликоптерског сервиса ангажован на гашењу пожара на Романији и даје добре резултате.

Елек је навео да хеликоптер непрекидно ради од јутрос, да сваких десет минута истресе по хиљаду литара воде, осим када је смјена посаде.

„Пратићемо ситуацију, не вјерујем да ћемо данас завршити“, рекао је Елек и додао да је на терену око 60 људи, а помажу и мјештани.

Елек је нагласио да се на терену мора дежурати све док не падне јака киша, „јер има подземних ватри“.

„Вечерас ћемо имати више информација и договарати план за сутра“, навео је Елек.

У гашењу пожара учествују припадници Шумског газдинства „Јахорина“, газдинство „Романија“ са Сокоца, двије екипе ватрогасаца које снабдијевају водом и екипа која учествује у гашењу пожара.

Пожар, који је избио у сриједу, 23. октобра, захватио је 10 хектара шуме на Романији изнад Мајдана, на подручју општине Пале, а пријети да стјеновитим дијелом пређе у општину Соколац.
/Срна/