СОКОЛАЦ- За пластенике у два пројекта обезбијеђено 63.000 КМ

784

У Сокоцу је у протеклих неколико дана постављено 20 од планираних 37 пластеника у оквиру пројекта Међународног фонда за пољопривредни развој укупне вриједности 28.000 КМ, који локална управа реализује посредством ресорног министарства у Влади Српске.

Начелник за привреду и финансије општине Соколац Митар Пржуљ рекао је новинарима да је цијена једног пластеника, површине 50 метара квадратних, 1.400 КМ и да су пољопривредници заинтересовани за њихову набавку.

Пржуљ је појаснио да корисиници у цијени пластеника учествују са 400 КМ, општина Соколац са 300 КМ, а ИФАД обезбјеђује 700 КМ.

Он је истакао да је прије неколико дана у општини Соколац, у оквиру пројекта „Економско оснаживање вишечланих породица путем пластеничке производње“, завршено постављање 15 пластеника површине 24 метра квадратна за вишечлане и породице слабијег материјалног стања.

Пржуљ је навео да су ове породице пластенике добиле бесплатно у оквиру пројекта који подразумијева и обуку корисника, а чија је укупна вриједност око 35.000 КМ.

Он је додао да је 30 одсто средстава обезбиједила општина Соколац, а 70 одсто УНДП, посредством Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану /РеЛОаД/, који се на локалном нову реализује посредством Удружења грађана „Аурора“.

Жељко Ковачевић из села Пуховац надомак Сокоца рекао је новинарима да његовој петочланој породици у којој нико није запослен пластеник од 24 метра квадратна значи много.

Из општине Соколац су за наредну седмицу најавили потписивање уговора о реализацији пројекта набавке стеоних јуница између општине, билећке мљекаре „Пађени“, представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске и заинтересованих произвођача млијека са подручја Сокоца.

 

/Срна/