ВУКАДИН: ПОСАО ВАТРОГАСЦА ЈЕ ХУМАН, ТЕЖАК И ОДГОВОРАН

1325

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Источног Сарајева Његош Вукадин честитао је 4. мај – Међународни дан ватрогасаца припадницима ТВЈ града Источно Сарајево, али и свим ватрогасцима-спасиоцима у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

„Бити ватрогасац је веома хуман, али и тежак, одговоран и надасве ризичан посао. Вашу професионалност, одговорност и несебично залагање показујете свакодневно, приликом различитих интервенција заштите и спасавања људи, имовине и животне средине угрожених пожарима, поплавама и другим елементарним непогодама. Труд који улажете вршећи ваше дужности, као и храброст и хуманост које исказујете приликом сваке интервенције, па и током актуелне борбе с циљем спречавања ширења коронавируса, потврђују вашу спремност да се ухватите у коштац са сваким изазовом који се постави пред вас“, истакао је Вукадин.

Вукадин је нагласио да је руководство Градске управе Источно Сарајево у претходном периоду показало своју опредијељеност на унапрјеђењу статуса, те боље опремљености и побољшању услова рада припадника Територијалне ватрогасне јединице Источног Сарајева.

„И ову прилику бих искористио да замолим грађане да олакшају посао нашим ватрогасцима, да се понашају одговорно и у складу са Законом о заштити од пожара, како би се број интервенција које узрокује људски фактор, у наредном периоду, свео на најмању могућу мјеру“, нагласио је Вукадин.

Вукадин је подсјетио да су, закључно са мјесецом априлом, припадници Територијалне ватрогасне јединице имали око 350 интервенција на ширем подручју града, од чега највећи број интервенције на отвореном простору чији је узрок нехат или непажња неодговорних појединаца.

Широм свијета данас се обиљежава Међународни дан ватрогасаца. Ватрогасци Источног Сарајева и данашњи дан проводе радно, посвећени свакодневним задацима и обавезама.

Осим послова заштите и спасавања од пожара и других елементарних непогода, ватрогасци имају велики број техничких интервенција. Током пандемије вируса корона, скоро све своје капацитете ставили су на располагање општинским штабовима за ванредне ситуације, тако што су у свим градским општинама вршили  дезинфекцији улица и објеката.