ВУКОВИЋ И КЕЛХ О НАДЛЕЖНОСТИМА ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА И МОГУЋНОСТИМА САРАДЊЕ ДВА ГРАДА

791

Градоначелници Источног Сарајева Ненад Вуковић и њемачког града Котбуса Холгер Келх разговарали су о могућој сарадњи два града и размјенили искуства у областима одлагања и управљања отпадом, као и о начинима на који овај еколошки проблем може да буде ријешен.

Вуковић је, након састанка,  рекао да је проблем одлагања и управљања отпадом актуелна тема у Источном Сарајеву, али и Републици Српској, те да је овај састанак био добра прилика да се упознају о сличним праксама у Њемачкој, конкретно у граду Корбусу.

-Код нас је то отворено питање, тако да смо се договорили да у наредном периоду организујемо посебне разговоре, заједно са Фондацијом `Конрад Аденауер`, која ће нам помоћи да нађемо рјешења на том плану-, истакао је Вуковић.

Он је подсјетио да је Република Српска донијела закон о гашењу локалних депонија и отварању регионалних, али са којим се, како је навео, у реализацији није далеко одмакло, тако да у Српској и даље има локалних депонија које нису у складу са еколошким стандардима, па данашњи саговорници могу бити од велике помоћи у будућности.

На састанку у Источном Сарајеву било је ријечи и о надлежностима општина и градова у Републици Српској и Њемачкој, као и о односу финансија између виших и нижих органа власти у двије земље.

-Разговарали смо о једној конференцији о локалној самоуправи коју би требало да организујемо на прољеће наредне године, на којој би учествовали бројни локални функционери и експерти из Републике Српске и Њемачке, али и из других крајева. На тој конференцији можда бисмо дали одговоре на многа отворена питања која се тичу локалних заједница и њихове будућности и функционисања у Републици Српској-, нагласио је Вуковић.

Келх је истакао да је током разговора одлагању и управљању отпадом у Источном Сарајеву констатовао да се са сличним проблемом суочавао и Котбус, али и један пријатељски град из Пољске са којим су подијелили своја искуства и који је данас далеко стигао по том питању.
Он је нагласио да је са Вуковићем разговарао и о укључивању и партиципирању грађана у рад локалне самоуправе у кључним питањима која су за њих битна.

Келх је констатоваио да је свакодневна борба око раподјеле финансија једнако тешка Њемачкој као и у БиХ.

Састанку су присуствовали потпредсједник Скупштине града Мирослав Дивчић и директор фондације „Конрад Аденауер“за БиХ Свен Петке.

Петке је рекао да је примијетио да постоје идеје за рјешавање одређених проблема, те да Фондација „Конрад Аденауер“ жели да дамо подршку у реализацији тих рјешења.