ВУКОВИЋ-ЛУЧИЋ: СРБИ НИКАДА НЕЋЕ СЛАВИТИ 1. МАРТ

1125

На данашњи дан, 1. марта 1992. године, испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је била иницијална каписла за грађански рат у БиХ.

Због неусаглашених многих питања у БиХ није ријешено ни питање значајних датума и њихово обиљежавање. Догађаји који су претходили и десили се 1. марта 1992. године, довољан су разлог да у обиљежавању овог датума никада неће учествовати српски народ, став је представника градске власти Источно Сарајево

“Не постоји  закон којим је усаглашено да је 1.март Дан независности БиХ и за српски народ то није празник, већ Дан цивилне заштите”, став је Ненада Вуковића, градоначелника Источног Сарајева.

У погледу обиљежавања 1.марта јасан је став свих политичких структура у Републици Српској,истакао ј Вуковић и нагласио да Србе у БиХ овај датум подсјећа на бруталност, насилни покушај одцјепљење од тадашње БиХ и увод у крвави сукоб на овим просторима.

Референдум о независности БиХ био је противуставан акт. Најтрагичније је што су свјетске дипломате као борци за људска права и слободе ово противуставно дјеловање прихватили као валидно и представнике Муслимана и Хрвата прогласили демократама и борцима за слободу. Ипак, један догађај можда најбоље открива карактер те тобоже борбе за „грађанску“ БиХ, а то је убиство српског старог свата, Николе Гардовића, на други дан Референдума о независности БиХ

Мирослав Лучић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево каже да је  Референдум који је тада одржан био нелегитиман јер у њему нису учествовали Срби као конститутиван народ.

” За нас је то датум када је почео рат у БиХ, дан када је на Башчаршији убијен српски сват Никола Гардовић, чиме је послана порука Србима да у таквој БиХ за њих више нема мјеста. Зато Срби никада неће славити тај празник,“ истакао је Лучић

Према ријечима Горана Шеховца, предсједника борачке организације “Илиџански борац” 1.март буди трагична сјећања када је мимо воље српског народа организован референдум за независност БиХ, што је био увод у почетак крвавог сукоба у Босни И Херцеговини.

Прије двадесет и седам година два народа у БиХ, Бошњаци и Хрвати прегласавањем Срба, прогласили су независност БиХ. Њихове једностране  тежње подржале су главне силе свијета, необазирући се на посљедице које је то признање изазвало.

Остаје чињеница да је наком 1.марта 1992.године све другачије када је историја Босне и Херцеговине у питању.

 

Специјална емисија на програму ИС Радија у петак,1.марта од 13 часова.

Специјална емисија на програму ИС Радија у петак,1.марта од 13 часова. (ВИДЕО)1. март у БиХ! Дан независности или Дан цивилне заштите?!О 1. марту 27 година након убиства српског свата у Сарајеву, референдуму који су Срби бојкотовали, у програму ИС Радија говоре: Момчило Крајишник, Ненад Вуковић, Мирослав Лучић, Горан Шеховац, Слободан Шоја.

Gepostet von ISR am Donnerstag, 28. Februar 2019

/ИС-радио/