ВУКОВИЋ НАЈАВИО ПРОЈЕКАТ МЈЕРЕЊА ЗАГАЂЕНОСТИ ВАЗДУХА

765

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић најавио је данас да ће у наредном периоду са Електротехничким факултетом Универзитета у том граду реализовати пројекат проналажења техничких рјешења за постављање уређаја за мјерење загађености ваздуха и температуре на подручју свих шест градских општина, али и туристичких мјеста, попут Јахорине и Требевића.

„Надам се да ћемо у што краћем року, а можда и до зиме, која нам је показатељ да смо имали проблем са загађеношћу ваздуха, поставити такав програм и систем којим бисмо могли адекватно мјерити и загађеност и температуру и видјети како да побољшамо квалитет ваздуха“, рекао је Вуковић новинарима након састанка са представницима Електротехничког факултета.

Он је истакао да у реализацији овог пројекта може доста да помогне техничка струка, укључујући и Развојну агенцију Источног Сарајева и додао да очекује да заједно раде на овом подухвату.

Вуковић је нагласио да Електротехнички факултет има амбицију да, осим наставно-научног процеса, реализује и бројне друге пројекте од користи за друштвену заједницу.

Он је захвалио Електротехничком факултету који је у периоду епидемије вируса корона правио заштитне визире, чију је израду финансирао град, а који су додијељени Болници „Србија“ и домовима здравља у шест градских општина, а и здравственим установама у Невесињу, Требињу, Фочи, Зворнику и Бијељини.

Према његовим ријечима, Електротехнички факултет је расадник стручних људи и у овом времену у недостатку посла за младе људе може се констатовати да су они који успјешно заврше овај факултет сигурно запослени.

„Због тога Електротехнички факултет посматрамо на посебан начин у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву. Дужни смо одати признање и ранијем и садашњем руководству и свима који су постигли рејтинг Електротехничког факултета, који стоји раме уз раме са другим електротехничким факултетима“, истакао је Вуковић.

Декан Електротехничког факултета Божидар Поповић уручио је градоначелнику Вуковићу плакету Факултета, као знак захвалности за успјешну пословно-техничку сарадњу и подршку коју Градска управа Источног Сарајева континуирано пружа овој високошколској установи.

Он је нагласио да је град Источно Сарајево у протеклом периоду издвојио одређена средства за пројекте које је реализовао Електротехнички факултет, те пружио значајну подршку у промоцији факултета.

Поповић је рекао да је град обезбиједио средства за замјену дијела ЛЕД расвјете у малом амфитеатру, који се реновира, а дугогодишњи је спонзор Међународног научно-стручног скупа „Инфотех Јахорина“, који окупља стручњаке из области информационих технологија, комуникационих система, производних и електронских система, електроенергетике и других области електротехнике и рачунарства из више европских и свјетских држава.

„Данас смо разговарали и о новим пројектима и идејама које би могле бити реализоване у наредном периоду“, навео је Поповић и захвалио Градској управи, која је и у вријеме епидемије вируса корона, Електротехничком факултету донирала заштитну опрему за запослене и студенте.

/Срна/